Leálltak a vasutak, százezer ember maradt áram nélkül Angliában

2021-11-27T141458Z 1116122964 RC213R9IGWA6 RTRMADP 3 SOCCER-ENGL
2021.11.27. 17:02

Orkánerejű vihar tombol az Egyesült Királyságban: az Arwen névre keresztelt fergeteg több helyen fákat csavart ki, házakat zúzott össze. A hatóságok eddig két halálos áldozatról adtak hírt, több ezer ember áram nélkül maradt, egyes vasútvonalakat teljesen lezártak.

Anglia északi részén, Northumberlandben 158 kilométer per órás szelet is mértek.

A valamivel délebbre futó M62-es autópályán pedig körülbelül 120 kamion akadt el az erős hóesés miatt. Walesben óránként 130 kilométer per órás szelet mértek, de a vonatközlekedés itt is leállt. Ugyanez történt a skóciai Aberdeenshire-ben is, ahol egy vonat utasai 17 órára a járművön ragadtak a vihar miatt.

Ugyancsak Skóciában, Caithnessnél annyira erős volt a szél, hogy néhány kisebb vízesésnél már a víz haladási iránya is megfordult: 

A szélsőséges időjárásnak már halálos áldozatai is vannak. Észak-írországban, Antrim közelében egy iskolaigazgatóra dőlt rá egy fa, amikor az autójában tartózkodott. Ugyanez történt egy másik férfival az angliai Cumbriában.

A vihar miatt Skóciában mintegy 100 ezer ember áram nélkül maradt. Északkelet-Angliában körülbelül 55 ezer ember, az ország középső és déli részén pedig 88 ezer ember maradt áram nélkül szombaton. 

Az Egyesült Királyság legmagasabban fekvő kocsmájában, a Yorkshire-ben található Tan Hill Innben 60 ember esett csapdába pénteken, mivel majdnem egyméternyi hó esett rövid idő alatt. Durham megyében pedig leszakadt egy focicsapat klubhelyiségének a teteje, amelyet a pályára fújt a szél. Vélhetően hasonló esettől tartva halasztottak péntekről szombat estére egy rögbimeccset az országban. 

Szombatra már valamelyest enyhült a szél, várhatóan csak ritkán fog 81 kilométer per óra fölé emelkedni. Ugyanakkor az előrejelzések szerint továbbra is erős szél, hó- és jégeső várható a szigeteken. A meteorológusok szerint vasárnap Skóciában és Észak-Angliában –6 fokig eshet a hőmérséklet. 

(via BBC)

(Borítókép: Action Images / Reuters / Ed Sykes)