Franciaország megállapodást szeretne az EU és az Egyesült Királyság között

2021.11.29. 21:20

Franciaország az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti megállapodást szeretne a La Manche csatornán áthaladó illegális bevándorlás kezelésére – közölte hétfő este Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

A tárcavezető francia újságíróknak elmondta, nem megoldás az, hogy az Egyesült Királyság Franciaországgal kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő bevándorlók visszafogadásáról, ahogyan azt Boris Johnson brit miniszterelnök javasolta csütörtökön. Hozzátette, hogy a brit kormányfőnek kedden francia kollégája, Jean Castex fog levelet írni a francia megállapodási javaslatról.

Gérald Darmanin jelezte, hogy Franciaország nem kívánja felmondani a két ország között 2003 februárjában Le Touquet városában aláírt és 2004-ben életbe lépett kétoldalú határőrizeti egyezményt sem, amelynek értelmében a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik az Egyesült Királyságba tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik.    

A két ország azért tett az elmúlt napokban egymásnak javaslatokat a kérdésről, mert múlt héten legalább 27 bevándorló, köztük hét nő és három gyermek fulladt a tengerbe, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

Franciaország vasárnap az észak-franciaországi Calais-ban európai szintű egyeztetést szervezett az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem összehangolásáról a német, a holland és a belga kormány, valamint az Európai Bizottság, az Europol és a Frontex képviselői között. Bár a brit felet kizárták a tanácskozásból, a zárónyilatkozatban az szerepel, hogy az európai felek „javítani kívánják az együttműködést az Egyesült Királysággal” az embercsempészek elleni küzdelemben.

A francia belügyminiszter vasárnap este azt is bejelentette, hogy az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex egyik repülőgépe december 1-től éjjel-nappal támogatni fogja a francia, a holland és a belga rendőrök munkáját az illegális bevándorlás elleni küzdelemben a La Manche csatorna európai partjainál.  

Az illegálisan érkező bevándorlók gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a bevándorlók a brit oldalra.

A francia belügyminiszter szerint az év első tíz hónapjában harminc embercsempész-hálózatot számoltak fel a hatóságok a tavalyi 22-vel szemben, és január 1. óta 1500 embert vettek őrizetbe, aki ezekben a hálózatokban tevékenykedett. Párizs szerint az embercsempészek hátországa immáron Németországba helyeződött át.  

Hivatalos francia adatok szerint az elmúlt három hónapban megduplázódott az átkelési kísérletek száma. Az év eleje óta 31 500 illegális bevándorló próbált meg átjutni a francia oldalról Nagy-Britanniába, közülük 7800-at felvett hajójára a francia parti őrség. London szerint az év első tíz hónapjában csaknem 25 ezren keltek át sikeresen a brit partokra.  • Tippek
  • Babaváró hitel