Leszerelhetik a fizetőkapukat a horvát autópályákon

2021.11.30. 06:04
Előbb-utóbb minden horvát autópályán be fogják vezetni az elektronikus útdíjfizetést, így el fognak tűnni a fizetőkapuk – közölte a horvát közlekedési minisztérium államtitkára.

Tomislav Mihotic elmondta: az a céljuk, hogy minden olyan kapunál biztosítsák a szabad áthaladást, ahol ma meg kell állni a fizetőkapuknál. Hozzátette:  ez nemcsak Horvátországban lesz így, hanem az Európai Uniónak is az a szándéka, hogy egységesítsék az útdíjfizetést az egész kontinenséén. 

Horvátországban jelenleg a közlekedőknek azzal arányban kell fizetniük, hogy mekkora utat tesznek meg az autópályákon.  Az útdíjat a kapuknál, vagy egy elektronikus alkalmazáson keresztül is ki lehet fizetni.

Ez utóbbit viszont általában pont a turisták nem használják, mivel számukra komplikációt jelent ennek használata és inkább kiállják a sort a kapuknál, így néha dugó alakul ki az autópályán. Tomislav Mihotic hangsúlyozta: ennek csak akkor lesz vége, ha teljesen át tudnak  állni az elektronikus rendszerre. 

A horvát autópálya egyébként az útarányos fizetés mellett viszonylag drágának számít. Letenyétől Zadarig utazva például 368 kilométerért 165 kunát (több mint 8 ezer forintot) kell fizetni.

(via napi.huCroatia Week)