Véleményezte a Velencei Bizottság a magyar gyermekvédelmi törvényt

GettyImages-462620890
2021.12.14. 12:04
A nemzetközi emberi jogi sztenderdekkel összeegyeztethetetlennek minősítette a Velencei Bizottság a magyar parlament által idén júniusban elfogadott pedofil-ellenes törvény egyes, LMBTQ-embereket érintő módosításait – olvasható az Euronews oldalán.

A tanácsadó szervezet sajnálatát fejezi ki közleményében, azért hogy a törvényt sietősen, a civil társadalommal, az ellenzékkel és más érdekcsoportokkal való konzultáció nélkül fogadták el. Ezzel figyelmen kívül hagyták a Velencei Bizottság jogállamisági ellenőrző listájában és az ellenzéknek a demokratikus parlamentben betöltött szerepéről szóló jelentésben megfogalmazott ajánlásait.  

A bizottság közleményében emlékeztet arra, hogy a nemi hovatartozás, mint a személyes identitás összetevője, és a homoszexualitás, mint a szexuális irányultság egyik változata, az Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE) értelmében védelem alatt áll, és így a hatóságok nem tekinthetik őket az erkölcsbe ütközőnek, amint azt az EJEE 10. cikkének 2. paragrafusa is tükrözi. 

A szervezet azt is kifogásolja, hogy a túlságosan tág és potenciálisan kétértelmű kifejezések vagy fogalmak nélkülözik a jogi szövegek szempontjából alapvető fontosságú pontosságot, és potenciálisan eltérő értelmezéshez vezethetnek. Ebből pedig szerintük az következik, hogy  a „gyermekvédelmi” törvény csak az egyoldalú és elfogult oktatásnak hagy teret, ezzel hozzájárul az LGBT emberek megbélyegzéséhez és hátrányos megkülönböztetéséhez. Ahelyett, hogy az állampolgárokat arra ösztönözné, hogy elfogadó módon vegyenek részt a demokratikus vitákban, ideológiailag elválasztott párhuzamos társadalmak létrehozásához járul hozzá. 

A gyermekvédelmi törvénycsomagot június 15-én fogadta el az Országgyűlés. A törvénycsomag „több oldalról is gátat szab” a pedofil bűncselekményeknek. Szigorúbb lett a pedofil bűncselekmények büntetése, szigorúbbak lettek az elévülés és a feltételes szabadlábra helyezés szabályai, kibővült a pedofil bűnelkövetőkre vonatkozó foglalkoztatási tilalom.

A törvény előírja, hogy az iskolai felvilágosítás nem irányulhat a nemváltoztatás, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A szigorításoknak része az is, hogy tilos olyan reklámot, valamint pornográf tartalmat 18 éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. 

A magyar kormány szerint a törvénycsomag elfogadása óta „intenzív támadást indítottak Magyarország ellen a nemzetközi, brüsszeli és a hazai balliberális szervezetek”.  A kormány álláspontja az elmúlt hónapokban változatlan, eszerint kizárólag a magyar szülők joga a gyermekeik szexuális nevelése, ezért a most zajló nemzeti konzultációban és népszavazáson is kikéri a magyar emberek véleményét a kérdésben.

(Borítókép: Országgyűlés épülete. Fotó: Carsten Koall / Getty Images Hungary)