Putyin nem örül annak, hogy a Nyugat modern fegyvereket szállít Ukrajnába

2021.12.15. 07:42

Az ukrán vezetés a Nyugat hallgatólagos beleegyezésével élezi ki a helyzetet a Donyec-medencében. Ezt Vlagyimir Putyin mondta a francia államfőnek.

Az orosz elnök kifogásolta, hogy Ukrajnába modern fegyvereket szállítanak, ami közvetlen fenyegetést jelent Moszkva biztonságára.

Putyin szerint haladéktalanul meg kellene kezdődnie a tárgyalásoknak az Oroszország számára nyújtandó biztonsági és jogi garanciákról, amelyek egyrészt kizárnák a NATO további keleti bővítését, másrészt megakadályoznák az Oroszországot fenyegető fegyverek telepítését a szomszédos államokba, elsősorban Ukrajnába, közölte az MTI. 

Az orosz elnök beszélt az azeri–örmény konfliktusban vállalt orosz közvetítői szerepről is. Jelezte: intézkedéseket hoztak a tűzszünet betartására, a menekültek visszatérésére, valamint a kereskedelmi, gazdasági és közlekedési kapcsolatok helyreállítása érdekében is.

Putyin szorgalmazta, hogy a Fehéroroszország és az Európai Unió határán kialakult migrációs válságot Minszk és az az uniós tagállamok közvetlen tárgyalásokon vitassák meg. Úgy vélte: Lengyelország és a balti államok megsértették a menekültek jogait.