Népünnepély Chilében: meghalt Pinochet volt elnök özvegye

GettyImages-72560116
2021.12.17. 06:25
Csütörtökön 99 éves korában elhunyt Lucia Hiriart, Augusto Pinochet néhai chilei elnök özvegye - közölte az özvegy családja.

"Kilencvenkilenc éves korában, családja és szerettei körében szeretett nagyanyám jobblétre szenderült. Hatalmas űrt hagyott szívünkben" - írta Twitter-oldalán az unokája, Karina Pinochet.

 Életét a chilei nép szolgálatának szentelte és a történelem majd elismeri szeretett hazánkért végzett munkáját. Nyugodjék békében!

- tette hozzá. Az 1970-es választások után Chilében Salvador Allende marxista kormánya került hatalomra. Mint a dokumentumokból és vallomásokból, a többi között unokahúga szavaiból később kiderült, sikertelen kormányzását mintegy elismerve, Allende lemondani készült volna, amikor a hadsereg 1973. szeptember 11-én államcsínyt hajtott végre.

Az Augusto Pinochet vezette katonai hatalom 17 éven át irányította az országot, leszámolt az ellenzékkel, több mint háromezer embert gyilkoltak meg és tízezreket kínoztak meg.

 A Pinochet-rezsim ultraliberális gazdaságpolitikája nyomán viszont talpra állt a gazdaság.

 Alejandra Matus újságíró Hiriartról készült életrajzában olyan kemény jellemű személyiségként mutatta be Pinochet feleségét, aki gyakran bírálta férjét. Hiriart 1943-ban ment feleségül a katonatiszt Pinochethez és a politikus egészen 2006-ban bekövetkezett haláláig házastársa maradt.

Lucia Hiriart mindössze három nappal a december 19-re kitűzött elnökválasztás második fordulója előtt hunyt el.   Halálhírére az országban több helyütt népünnepély vette kezdetét. Nézze meg galériánkat! 

Az elnökségre pályázó jobboldali jelölt, az 55 éves,  kilenc gyermekes parlamenti képviselő José Antonio Kast főleg a bűnözés letörésével és a bevándorlás-ellenességgel kampányol. A baloldali, zöld jelölt, a 35 éves és szintén parlamenti képviselő Gabriel Boric pedig azt ígéri, hogy leszámol a szavai szerint neoliberális gazdaságpolitikával és a kormányzati döntésekben lényegesen nagyobb szerepet szán a környezet megóvásának és az őslakosok jogainak.

(Borítókép:  Lucia Hiriart és  Augusto Pinochet részt vesznek egy ünnepségen Chilében 2000. szeptember 6-án. Fotó:  Wojtek Laski / Getty Images)