Új járványgócot találhattak Kínában

K  AP20211223059
2021.12.26. 13:15

158 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Kínában, miután új járványgócot fedeztek fel Senhszi tartományban. Ez január óta a legmagasabb napi adatnak számít a koronavírus-járvány kiindulóországában – számolt be róla a Bloomberg.

A 158 új fertőzöttből 157-et azonosítottak Senhszi tartomány északnyugati részén, ez az egyik legnagyobb kihívását jelenti a kormány „zéró-covid” politikájának. Egy tünetmentes fertőzöttet pedig Guanghszi tartományban találtak. 

Senhszi tartomány fővárosa, Hszián Kína legújabb gócpontjává vált. Peking a közelmúltban oly módon vélte „ösztönözni” a hatékonyabb védekezést, hogy megbüntette Hszián helyi tisztviselőit, amiért nem sikerült a járványt megfékezni. 

Az ország elhúzódó küzdelmet folytat a járvánnyal szemben, miközben Peking a téli olimpia megrendezésére készült februárban. A „zéró-covid” politika betartása egyre nehezebbnek tűnik, szigorú korlátozásokat, tömeges tesztelést, karantént és célzott lezárásokat alkalmaznak. Ennek ellenére október közepe óta folyamatosan jelennek meg kisebb-nagyobb járványgócok.

(via Bloomberg)

(Borítókép:  Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy pácienstől egy védőruhás egészségügyi dolgozó Hsziánban 2021. december 21-én. December 22-én a hatóságok egy új koronavírusjárvány-góc felbukkanása miatt vesztegzár alá helyezték az északnyugat-kínai Senhszi tartomány 13 millió lakosú székhelyét.  Fotó:  MTI / AP / Hszinhua)