Büntetőperekben számolnak le a volt állami vezetőkkel Mianmarban

2021.12.27. 08:23

Mianmarban elhalasztották az ítélethirdetést a délkelet-ázsiai ország korábbi vezetőjének az ügyében. A 76 éves Aung Szan Szú Kjit, korrupcióval, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megszegésével, választási csalással, illetve az export-import szabályok és államtitok megsértésével is vádolják, élete végéig börtönben maradhat, ha bűnösnek találják, írta az MTI. A tervek szerint a bíróság január 10-én hirdet ítéletet.

A februári katonai puccsot követően letartóztatott politikus ellen több per is folyamatban van.

A volt mianmari vezetőt december 7-én,Vin Mjint korábbi államfővel együtt, már négy év börtönbüntetésre ítélték arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követett el.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti segélykoordinátora felháborodását fejezte ki amiatt, hogy Kelet-Mianmarban több tucat civilt, köztük gyerekeket is megöltek, és felszólította a mianmari hatóságokat, vizsgálják ki az ügyet. A gyilkosságokkal az ellenzék a hadsereget vádolja, amely mind ez idáig nem reagált ezen állításokra. Az állami média azt közölte, hogy a katonák fegyveres terroristákkal végeztek.