Moszkva–Kijev-viszály: a brit kormányfő és a NATO-főtitkár esetleges szankciókról is egyeztetett

2022.01.14. 07:14

A brit kormányfő és a NATO főtitkára már azon aggódik, hogy mi történik, ha, esetlegesen, Oroszország inváziót hajt végre Ukrajnában.

Boris Johnson és Jens Stoltenberg egyetértett abban, ha ez bekövetkezne, akkor Moszkva ellen súlyos gazdasági szankciókat kell bevetni.

A két politikus elsősorban az emberek élete miatt fejezte ki aggodalmát. Ugyanakkor hangsúlyozták: Moszkva csak érdemi tárgyalásokkal érheti el a feszültség enyhítését. Boris Johnson és Jens Stoltenberg is úgy véli: garantálni kell, hogy Ukrajna szabadon törekedhessen a NATO-tagságra, írta az MTI londoni tudósítója.

A brit miniszterelnök tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, akivel közölte, hogy London szövetségeseivel együtt már megkezdte a Moszkvával szembeni gazdasági szankciók előkészületeit. Johnson megerősítette: Nagy-Britannia és NATO-szövetségesei elkötelezettek Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. A brit kormányfő és az ukrán elnök egyetértett abban, hogy párbeszéddel és diplomáciával kell elérni a jelenlegi válság megoldását.

Johnson a közelmúltban telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, akinek szintén kifejezte a brit kormány aggályait az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai csapatösszevonás miatt. A brit kormányfő megerősítette: diplomáciai eszközökkel kell elérni a feszültség enyhítését, de London elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. A brit kormányfő és az orosz elnök is úgy vélte: az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás feltételeit az összes érintettnek tiszteletben kell tartania.