Harmincéves rekordon az infláció Németországban

GettyImages-1230654034
2022.01.15. 18:26
2021-ben átlagosan 3,1 százalékra emelkedett az infláció Németországban, ami 1993 óta a legmagasabb, így 2021 decemberére az árak 5,3 százalékkal emelkedtek.

Az infláció mértéke

Az egyre magasabb energiaárak hatására a Szövetségi Statisztikai Hivatal becslése szerint 2021-ben 3,1 százalékra nőtt az infláció Németországban – írja a Tagesschau.

A hivatal utoljára 1993-ban mért ilyen magas inflációt, akkor 4,5 százalékra kúszott föl az infláció mértéke, ugyanakkor az 1992-es évben a 6 százalékot is megközelítette az arányszám. 

Összevetésként érdemes megfigyelni, hogy 2020-ban az éves infláció 1 százalék alatt maradt.

Az elemzők arra számítottak, hogy az infláció mértéke ahelyett, hogy tovább nőne, éles hátramenetbe kapcsol, mégsem így történt. Ugyan az előző hónaphoz képest az energiaárak némiképp csökkentek, azonban az élelmiszerárak növekedése akadályozta az infláció mérséklődését.

2021 novemberében az inflációs ráta 5,2 százalékra ugrott,

ami az 1990-es évek elején, a két német országrész újraegyesítésének egyik legfőbb problémájaként megjelenő infláció akkor mért legmagasabb arányszámán is túlmutatott.

Az elemzők szerint a szegényebb háztartásban élőket különösen súlyosan érinti az infláció, ugyanis az alapvető termékekre és javakra többet kell költeniük, és ezen még a korábban megemelt bruttó bérek sem segíthetnek.

Az okok

Az energiaárak gyors emelkedése jelenti az egyik legnagyobb muníciót az infláció növekedéséhez, ugyanis

egy év alatt a háztartási energiafelhasználás 18,3 százalékkal nőtt a korábbi évekhez képest.

Viszont nemcsak az energiaárak hirtelen megugrása, hanem az élelmiszerek drágulása is emelkedéshez vezetett. Az éves összevetésben 6 százalékos növekedés volt az élelmiszeráraknál.

Az energiaárak hirtelen megugrottak, ami érezhetően növeli a most esedékes inflációszámítási alapot

mondta Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza.

Elemzők szerint januárban csökkenni fog az infláció mértéke, 2022 második felében a pénzromlás üteme nagyjából 2 százalék körül szintre süllyed, azonban az Ifo gazdaságkutató intézet szerint az infláció csak 2023-ban fog beállni a megfelelő szintre. Ilyenformán – állítják a müncheni közgazdászok – a fogyasztói árak 

idén akár 3,3 százalékkal is emelkedhetnek.

Az infláció növekedése nem csak Németországot sújtja, hanem egész Európára jellemző.

(Borítókép: Bevásárlóközpont Bajorországban. Fotó: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images)