Így nézhet ki egy orosz támadás Ukrajna ellen

2022-01-19T132306Z 1989644758 RC2DIR9HBDJR RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.01.23. 18:41
Oroszország felkészült egy frontális támadásra Ukrajna ellen, de inkább stratégiai célpontok megsemmisítése lebeg a szeme előtt, ugyanakkor Rob Lee, a Foreign Policy külpolitikai szaklap kutatóintézetének munkatársa csekély lehetőségét látja annak, hogy az oroszok megszállnák Ukrajnát.

Nem számítok egy nagy piros nyílra, amely Ukrajnán keresztül Kijevig mutat majd. Az hatalmas veszteséggel járna, és nem garantálná a sikert 

– véli Ben Hodges, az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők korábbi parancsnoka, reflektálva arra a korábbi, a nemzetközi sajtót bejárt lapértesülésre, hogy Oroszország mintegy 200 ezer katonával három irányból az ukrán fővárosig vonulna. 

A nemzetközi sajtó az utóbbi időben sorra cikkezik Ukrajna lehetséges orosz megszállásáról, Rob Lee, a Foreign Policy külpolitikai szaklap kutatóintézetének munkatársa ennek lehetőségét azonban csekélynek tartja. 

Nem hiszem, hogy bemennének a városokba. Mi van, ha kikerülik [a kelet-ukrajnai] Harkiv és Poltava városát? Mi van, ha elpusztítják az ukrán katonai egységeket? Beküldik a fegyveres erőket, hadifoglyokat szednek, és a városokat békén hagyják? 

– pedzegeti a korábban az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált kutató.

Ez a jövőkép illeszkedik abba az elképzelésbe, amit Joe Biden amerikai elnök is említett, hogy Moszkva egy „apró behatolást” hajtana végre Ukrajnában, nem egy teljes kiterjedésű megszállásra készül. 

A Foreign Policy szerint egyértelmű:

az orosz hadsereg egy támadásra épített gépezet, de nagy részét gépesített és/vagy páncélozott egységek teszik ki, amelyek tökéletes célpontot nyújtanak a gerilla-hadviselésre készülő, számukban az oroszokéhoz képest jóval kisebb ukrán erőknek. 

Ólomesőt zúdítanának a városokra

Ha nem a megszállás a cél, akkor valószínűleg Ukrajna katonai meggyengítése, Volodimir Zelenszkij Kreml-ellenes kormányának destabilizálása és Európa NATO-ba vetett bizalmának további zilálása. Ugyebár az a legújabb nyugati fáma, hogy az orosz hírszerzés összeesküvést sző arra, hogy egy Moszkvával együttműködő kormányt ültessen a jelenlegi helyére Kijevben. Jelentkező akadna bőven – vélik ukrán elemzők. 

A páncélos hadtestek inkább az ukrán határ menti „tűszúrások” sorozatának a lándzsahegyét adnák, Oroszország a nehéztüzérségre és rakétarendszereire támaszkodna abban, hogy megsemmisítse az ellene vezényelt erőket. 

A gyalogos erőket csak tisztogató műveleteknél alkalmaznák, miután a tüzérség már „megpuhította” a célpontot. 

A másik, ami miatt a szakértők szerint hiba lenne gyalogságot bevetni Ukrajnában, az az, hogy Moszkva az ország minden részéről összevonta a támadó erőket, így nincs meg az összhang a különböző hivatásos katonák és zsoldosok között. Nem világos, hogyan vezényelnének egy akkora erőt, ami Európa második legnagyobb országának megszállásához kellene. 

Felkészülve minden eshetőségre

A Kreml mindazonáltal a „biztonság kedvéért” felkészült egy nagyszabású támadásra: gépesített dandárokat összpontosított az ukrán határ közelében lévő Voronyezsnél található hadgyakorlati területre, amely a Szibériáig húzódó vasútvonal közelében fekszik.

Az ország másik végén, a szibériai Jelnya városában Oroszország harckocsikat, tüzérséget és támogatóberendezéseket helyezett látszólag készenlétbe, és egy hatalmas járműparkot hozott létre, amely tartalék haderőt biztosíthat a támadó erők számára – vélik szakértők. Az oroszországi Klimovóban, Ukrajna fővárosától kevesebb mintegy 310 kilométerre a Kreml páncélozott szállító járműveket és teherautókat helyezett üzembe, amelyek a tisztogató műveletekre szánt gyalogságot vihetik ukrajnai célpontjához. 

Alábbi videó a Voronyezstől északra fekvő Tulszki területen készült.

Fontos megjegyezni, hogy az orosz hadsereget nem képzik ki megszállásra, ez nincs benne a repertoárban, így nehéz dolga lenne egy esetleges ukrán ellenállási mozgalommal. Éppen ezért Oroszország inkább stratégiai csapásokat mérne Ukrajnára, mintsem hogy bevonuljon, és megpróbálja maga alá gyűrni a függetlenségét mindennél jobban becsülő országot. 

Amerikai katonai szakértők szerint az is tényállás, hogy egy invázióra alkalmas haderő logisztikájára nagy figyelmet fordítottak az utóbbi hónapokban, de egy frontális támadásnál, élesben még nem tesztelték. 

(Foreign Policy)

(Borítókép: Egy orosz T–72B3 tank. Fotó: Sergey Pivovarov / Reuters)  • Hírek
  • Személyi kölcsön