Botond, Mózes
EUR 385,27 Ft
USD 369,21 Ft
12 °C
29 °C

Libanon, Szíria és Jordánia megállapodást kötöttek, Libanon kap áramot

2022.01.27. 05:50 Módosítva: 2022.01.27. 05:50
Libanon hosszú évek óta gazdasági válságot él és ennek egyik legkellemetlenebb következménye az, hogy az állam nem képes elegendő energiát biztosítani a nap nagy részében a polgárok számára. Ezt a problémát most segít orvosolni Jordánia, Szírián keresztül.

A projektet a World Bank jordán program finanszírozza. 250 megawatt energiát szándékoznak küldeni Libanon részére, Szíria közreműködésével, az Aljazeera szerint. Ez legalább ideiglenesen megoldaná a hosszadalmas áramkimaradásokat országszerte Libanonban. A libanoni energiaminiszter, Walid Fayyad a következőt nyilatkozta a televízióban közvetített szerződéskötés során, Bejrútban:

A libanoni polgároknak minden órányi elektromosságra szükségük van. A mai nem más, mint történelmi nap számunkra!

2021 közepe óta Libanonban az energiakrízis ellehetetlenítette a közéletet, a közlekedést és a háztartásokat. Ma a lakosok napi 2 óra árammal kell beérjék. Ez az időtartam duplázódik a következő hónapokban, a megállapodás miatt.

Ettől függetlenül, szakértők szerint ez a segítség nem lesz elég a probléma megoldásához, amíg nem dolgozzák át Libanon teljes energetikai kiépítését.

A 200 millió amerikai dollár értékű áramot a World Bank program biztosítja, de a részleteken még mindig finomít a három ország vezetője. Mindhárman úgy vélik, ez a gesztus ékes példa az arab összetartásra.

Az Egyesült Államok Kormánya megnyugtatta Bejrútot, miszerint nem kell következményekre számítaniuk, amiért Damaszkusszal megállapodást kötöttek, függetlenül attól, hogy Szíria amerikai szankciók alatt áll.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek