Amerikai diplomaták és családtagjaik átmenetileg elutaznának Kínából a szigorú járványintézkedések miatt

000 9UD7N8
2022.01.31. 05:54
Az Egyesült Államok kínai diplomáciai képviselete hivatalosan kérte az amerikai külügyminisztériumtól: engedélyezze az ezerfős különítmény nélkülözhető tagjainak átmeneti távozását az egyre szigorúbb kínai járványkorlátozások miatt. Peking „zavarba ejtőnek” nevezte a próbálkozást a téli olimpia előtt.

A State Department egyelőre nem hagyta jóvá az elutazást – jelentette a CNN két egymástól független forrásra hivatkozva.

Az engedélyezett távozás lehetőséget ad a nagykövetségen és konzulátusokon dolgozóknak, illetve családtagjaiknak, hogy arra az időre elhagyják Kínát, amíg nem érzik biztonságosnak a visszatérést. Értelemszerűen nem azonos az elrendelt távozással, azaz a kötelező evakuálással.

Kína azon kevés helyek egyike a világon, ahol zéró toleranciát tanúsítanak a járvánnyal szemben, amelynek célja, hogy minden esetet az ország határain belül számoljanak fel.

Az omikron megjelenése óta a hatóságok több járványgócot észleltek, ami után tömeges teszteléseket, szigorú korlátozásokat, a kontaktok nyomon követését rendelték el, sőt mozgásukban is korlátozták a lakosságot. Egyes városokban a váratlanul zárlatba került emberek napokat töltöttek irodaházakban és bevásárlóközpontokban, amíg az összes bent tartózkodót nem tesztelték.

Az amerikai diplomaták kérése azután merült fel, hogy többekben – köztük családtagokban – félelmet gerjesztettek az elmúlt hónapokban szigorodó járványellenes intézkedések, beleértve a váratlan lezárásokat és a karanténokat, amelyek akár a kiskorú gyermekeket is elválaszthatják a szüleiktől.

Az Egyesült Államok kínai diplomáciai képviselete megállapodást kötött a kínai külügyminisztériummal arról, hogy karantén esetén a szülők a kiskorú gyermekekkel maradhatnak. Fokozódik azonban az aggodalom, hogy a kínai nemzeti egészségügyi hivatal felülbírálhatja az egyezményt.

Tavaly szeptemberben terjedt el egy videó, amelyen egy koronavírussal fertőzött 4 éves gyermek látható, akit elválasztottak a szüleitől, és egyedül helyeztek karanténba Putian városában.

„Az emberek nem a fertőzéstől félnek” – mondta a hírtelevízió névtelenséget kérő diplomáciai forrása. Ijesztőnek tartják, hogy a más országokban vészes gyorsasággal terjedő omikron Kínában még szigorúbb és kiszámíthatatlanabb intézkedésekhez vezetne.

A népes országban hónapokkal a téli olimpia előtt eltökélték, hogy a játékok kezdetéig végleg felszámolják a járványt. Első intézkedésként lezárták a négymilliós Lancsout.

Az ott élők csak vészhelyzetben hagyhatják el otthonaikat. Az intézkedés célja a fertőzés kordában tartása, holott csak néhánytucatnyi fertőzöttet azonosítottak.

„Kína jelenleg a világ legbiztonságosabb országa”

A kínai kormány „komoly fenntartását és elégedetlenségét” fejezte ki az amerikai nagykövetség felvetése miatt, és megkérdőjelezte logikáját.

„Kína járványvédelmi és megelőzési intézkedései pontosak és tudományosak” – reagált a külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a hatékony lépések megvédték az ott tartózkodó külföldi állampolgárokat is.

„Kína jelenleg kétségtelenül a világ legbiztonságosabb országa” – tette hozzá Csao Li-csien. „A legbiztonságosabb helyről való evakuálás nagymértékben növeli annak kockázatát, hogy az amerikai alkalmazottak másutt megfertőződnek.”

Az amerikai ötlet nem sokkal a pekingi téli olimpia kezdete előtt merült fel. A helyszínen több ezer sportolót és kísérőszemélyzetet zártak egy ún. buborékba, amit kimondottan arra terveztek, hogy elkülönítsék őket a főváros többi részétől.

A hónap eleje óta az olimpiai buborékban, a helyiek által „zárt huroknak” nevezett helyszínen 42 embernek volt pozitív tesztje. Az nem derült ki, hogy ők újonnan érkezettek vagy már bent fertőződtek meg.

Az amerikaiak legutóbb a vuhani járvány idején menekültek Kínából

A pekingi nagykövetség belső felmérése szerint a jóváhagyás esetén a hozzávetőlegesen ezerfős személyzet nagyjából 10-15 százaléka elhagyja az országot – mondta a diplomáciai forrás a CNN-nek.

A becslés nem tartalmazza a családtagokat. A személyzet és a családtagok a kereskedelmi légitársaságok járatain utaznának el.

A kínai állami média felháborodott az engedélyezett távozási kérelem hírére. „Hátsó szándékkal” vádolta az amerikai nagykövetséget, és emlékeztetett a pekingi téli olimpiai játékok lejáratására tett „provokációk sorozatára”, köztük a Washington által bejelentett diplomáciai bojkottra.

A cél a pánikkeltés, Kína járványellenes eredményeinek bemocskolása, és a téli olimpiai játékok megzavarása – harsogta a Global Times, a kínai kommunista párt angol nyelvű szócsöve.

Az amerikai diplomaták utoljára a vuhani járvány kitörésekor hagyták el Kínát. A State Department akkor elrendelte a távozást, azaz evakuálta alkalmazottjait.

Az Egyesült Államok új kínai nagykövetét, Nicholas Burnst, a minap iktatták be, de pekingi érkezése az újabb hullám miatt késhet.

(Borítókép: Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének épülete 2021. december 10-én. Fotó: Jade GAO / AFP)