18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A homoszexuális közösséget is korlátozza a kínai hatóság

2022.02.01. 08:25
A kínai hatóságok a már így is szigorúan korlátozott internet további tisztogatásába kezdtek, gyökerestül irtják az illegális és a kényes tartalmakat a pekingi olimpia, illetve a február 1-jén kezdődő holdújév miatt. Utóbbi ideje alatt hagyományosan több száz millió kínai indul családlátogatási körútnak szerte az országban, ami a koronavírus-járvány miatt nagy valószínűséggel idén korlátozott keretek között lesz lehetséges, már ha egyáltalán lesz rá mód. Előbbire pedig ugyancsak ezrével várják az embereket a kínai fővárosba.

Ez a két jelentős esemény újabb indokot szolgáltatott arra, hogy a hatóságok purgálják a netet az olyan tartalmaktól, amelyek nem felelnek meg a Kínai Kommunista Párt szájízének. 

Így történhetett, hogy eltűnt az Apple és más kínai szolgáltatók kínálatából a Grindr, a világ legnagyobb és legsikeresebb homoszexuális társkereső appja. 

Bár a népköztársaság 1997-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, az ilyen szexuális orientáció és párkapcsolat tabutémának számít, általánosságban a „ne szólj szám, nem fáj fejem” elve érvényesül. Legalábbis eddig, ugyanis Hszi Csin-ping kínai elnök Kínájában célkeresztbe kerültek a melegek, pedig a kínai kultúrában hagyományosan sosem érte diszkrimináció a homoszexuálisokat. Sőt, a nagy kínai irodalmi klasszikusokban is rengetegszer írnak homoszexuális kapcsolatokról. 

Elképzelhető, hogy a 2020-ig kínai tulajdonban lévő Grindr sorsa tavaly pecsételődött meg, amikor is 

A KÍNAI KIBERTÉRVÉDELMI HATÓSÁG IDÉN ÍGÉRETET TETT ARRA, HOGY „MEGTISZTÍTJA A KÍNAI INTERNETET A FIATALOKRA ROSSZ BEFOLYÁST GYAKOROLHATÓ ELEMEKTŐL A KÖZÖSSÉGI PLATFORMOKON”, EZT KÖVETŐEN PEDIG AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB KÖZÖSSÉGI PLATFORMJA SZÁZÁVAL TÖRÖLTE AZ LMBTQ-KÖZÖSSÉGHEZ KÖTHETŐ FIÓKOKAT ÉS CSOPORTOKAT.

(via Guardian)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport