Ítéletidő tombol Sydney-ben, többen meghaltak, tízezreket evakuáltak

324N8JQ-highres
2022.03.08. 12:41
Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az Ausztrália keleti partján található Sydney-ben, miután a heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet. Az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van – írja az MTI.

Kiterjesztették az árvízvédelmi figyelmeztetéseket Ausztrália keleti partvidékén. Emberek tízezrei menekültek el Sydney-ben lévő otthonukból kedden: a szakadó eső miatt megáradó folyók a legnépesebb ausztrál város több külvárosi negyedét elöntötték – írja a Reuters.

Az állam keleti részét átszelő folyók több várost zártak el Queensland és Új-Dél-Wales államban, elmosva farmokat, utakat. Két ember, anya és fia holttestére leltek rá egy autóban Sydney nyugati részén. A hatóságok szerint még a február végi árvízben tűntek el. Számos ember halt meg akkor elárasztott otthonában vagy saját gépkocsijában.

Az időjárás-előrejelzés szerint 120 milliméternyi eső zúdulhat Sydney-re 24 órán belül, viharral párosulva. A legnépesebb ausztrál városra 200 milliméternyi esőtömeg ömlött hétfőn. Emberek tízezrei várnak arra, hogy kimenekítsék őket a házukból.

A hatóságok becslése szerint most hatvanezer lakost kell evakuálni.

Számos vonatjáratot törölni kellett az áradások miatt; számos városban nincs áram, illetve internetszolgáltatás. 

Az ausztrál kormányfő, Scott Morrison elrendelte a védelmi-mentő erők létszámának emelését az árvíz sújtotta övezetekben.

(Borítókép: Egy autó rekedt az árvízben Sydney délnyugati külvárosában 2022. március 8-án. Fotó: Muhammad Farooq / AFP)