21 állam szorgalmazza az Egyesült Államokban az abortusztörvény teljes körű végrehajtását

2022.03.16. 17:50
Az Egyesült Államok 21 tagállama beadványban támogatta Dél-Karolina állam szövetségi bírósághoz benyújtott kérvényét, amelyben az abortusztörvény teljes körű alkalmazását szorgalmazza - jelentette a LifeSiteNews című konzervatív amerikai hírportál.

Tavaly arról írtunk itt az Indexen is, hogy a texasi abortusztörvény alkotmánysértő lehet, illetve hogy az igazságügy minisztérium beperelte Texast is emiatt. Idén El Salvadorban engedtek ki négy lányt, akiket abortusz miatt zárták börtönbe, ezt is megírtuk az Indexen.

A dél-karolinai abortusztörvény, - amely a magzat első szívdobbanásától tiltja a mesterséges terhesség-megszakítást -, tavaly február 18-án életbe lépett hatályba, de egy hónappal később, március 19-én, az egyik szövetségi kerületi bíró betiltotta, és a tiltó határozatot idén február 22-én az Egyesült Államok illetékes kerületi fellebbviteli bírósága helybenhagyta.

A törvény értelmében az abortusz tilos, amint a magzat szívhangját észlelik.

A törvény azt is előírja, hogy az abortuszt végző klinikáknak lehetőséget kell adniuk az anyának arra, hogy ultrahang-vizsgálatot végeztessen, és megtekinthesse az ultrahangfelvételt, hallhassa a magzati szívverést, és egyéb információkat kapjon a születendő gyermekéről.

A szövetségi bírósághoz beadott kérvényben - amelyet Steve Marshall alabamai főügyész jegyez - kifejtették, egyes tagállamokban akadályozzák az abortusz előtt kötelezően előírt ultrahangos felvételek elkészítését és bemutatását.

A tagállamoknak megkérdőjelezhetetlen érdekük, hogy az abortuszt fontolgató anya számára elérhetővé tegyék a gyermekkel kapcsolatos információkat,

fogalmaznak a beadványban, amit az MTI adott közé.

A beadvány hangoztatja, hogy jelenleg legalább 24 tagállamban megkövetelik az abortuszklinikáktól, hogy felajánlják az ultrahang képének megjelenítését a várandós anyának az esetleges abortusz elvégzése előtt.

Viszont ezt a kötelezettséget a dél-karolinai fellebbviteli bíróság eltörölte, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva a tagállam törvényben kifejezett akaratát" - fogalmaz a beadvány, amely utal arra is, hogy 16 másik tagállamban szintén nem alkalmazzák a törvény e cikkét.

A 21 tagállam beadványa a fellebbviteli bíróság döntésének felülvizsgálatát kérte.

Az aláírók között van például Alaszka, Arizona, Arkansas, Georgia, Kentucky Louisiana, Missouri, Texas, Utah, vagy Nyugat-Virginia.  • Hírek
  • Hírek