Szándékosan törte vagy fúrta ki páciense fogait egy wisconsini fogorvos

2022.03.17. 18:48
A wisconsini ügyészség szerint Scott Charmoli fogorvos szándékosan fúrta vagy törte ki páciensei fogait, amivel milliókat keresett.

Bűnösnek találtak egy wisconsini fogorvost egészségügyi csalás vádjában és más vádakban, miután szándékosan megrongálta páciensei fogait, hogy növelje profitját, így halmozva fel dollármilliókat – számolt be a Guardian.

A 61 éves Scott Charmolit ötrendbeli egészségügyi csalásért és kétrendbeli hamis állításért ítélték el múlt csütörtökön. Charmoli minden egyes egészségügyi csalásért 10 évre, másik két vádpontban pedig legfeljebb 5 évre számíthat.

Az ügyészség szerint a fogorvos rendszeresen szándékosan fúrta vagy törte ki ügyfelei fogait, és további kezelési szolgáltatásokat kért tőlük, hogy helyrehozza az általa okozott kárt. Ennek eredményeként hatalmasat nőtt a nyeresége: a fogorvos 1,4 millió dollárt keresett. 2014-ben 434 koronát helyezett fel, 2015-ben 2,5 millió dollárra nőtt a vagyona, és több mint ezer koronát épített ügyfeleinek.

Az egyik ügyfél, Todd Tedeschi azt vallotta: Charmoli nyomást gyakorolt rá, hogy két koronát kérjen, annak ellenére, hogy Tedeschi azt hitte, a fogai rendben vannak.

Túlzásnak tűnt, de nem tudtam jobbat. Ő volt a szakember. Bíztam benne

– mondta Tedeschi.

Az ügyészség szerint azok a betegek, akiket Charmoli szükségtelen eljárásokkal károsított meg, kiszolgáltatottak voltak.

A betegek némelyike rendkívül sebezhető, bántalmazó kapcsolatban élő, nemrégiben megözvegyült egyén volt, aki túlélte a rákbetegséget, és fizetésről fizetésre élt, hogy megengedhesse magának az általa kiszámlázott szükségtelen eljárásokhoz szükséges önrészt

– idézi a lap Julie Stewart ügyészt.

2016 és 2019 között a fogorvos több mint 4,2 millió dollárt számlázott ki a koronákért, és ez idő alatt a wisconsini fogorvosok 95 százalékánál több koronát készített. 2020 végére pedig már 6,8 millió dolláros vagyonnal rendelkezett.

Az orvos ügyvédei azt nyilatkozták, hogy a férfi csak egy dologban volt bűnös, hogy keményen dolgozott. Wisconsin állam hatóságai 2021 februárjában felfüggesztették Charmoli fogorvosi engedélyét a fegyelmi eljárásig.