Beváltották a fenyegetést, Putyin minden titkáról lerántották a leplet

2022-03-23T134047Z 1970130886 RC2D8T90YV3M RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.03.26. 10:22

Az Anonymous Twitter-üzenetben közölte: az Ukrajnát támogató #OpRussia művelet keretében feltörte az orosz központi bank számítógépes biztonsági rendszerét és 28 gigabájtnyi dokumentumot szerzett meg, amelyeket több felületen (például itt) nyilvánosságra hozott az interneten. A csoport hozzátette, ha a szóban forgó linkek elérhetőségét blokkolják, akkor másik felületen osztja meg az információkat.

A hackercsoport állítása szerint a több tízezer dokumentum megállapodásokat, levelezéseket, átutalásokat, az oligarcháik üzleti titkait, eltitkolt gazdasági jelentéseket, más országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat és nyilatkozatokat tartalmaz, valamint információkat a kormány regisztrált támogatóiról, videokonferenciákról és a használt programokról – írja az MTI összefoglalójában.

Az Anonymous egy videóban arra figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy minden titkát nyilvánosságra fogják hozni.

A hackercsoport a felvételen hazugnak, diktátornak, háborús bűnösnek és gyermekgyilkosnak nevezte a moszkvai vezetőt.

 „Vlagyimir Putyin, egy titok sincs biztonságban, mindenhol ott vagyunk: a palotádban, ahol eszel, az asztalodnál, a hálószobádban” – mondta egy maszkos hacker.

Az Ukrajna elleni orosz háború kitörése után az Anonymous hadat üzent az orosz hatóságoknak, politikusoknak és állami propagandistáknak. Feltörték a TASZSZ orosz állami hírügynökség oldalát, és az alábbi üzenetet írták ki:

Azt kérjük önöktől, hogy vessenek véget ennek az őrültségnek, ne küldjék a fiaikat és a férjeiket a biztos halálba. Putyin arra kényszerít minket, hogy hazudjunk, és veszélybe sodor minket... Ez nem a mi háborúnk, állítsuk meg őt!

A hackercsoport pár hete nyilvánosságra hozta a Roszkomnadzor, az orosz média megfigyeléséért, ellenőrzéséért és cenzúrájáért felelős orosz szövetségi végrehajtó hivatal adatbázisát is, több mint 360 ezer fájlt közzétéve.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. március 23-án. Fotó: Kreml / Reuters)