A Sanghajban élő magyarok nem tudnak szavazni

2022.03.31. 06:05
Lezárták Sanghajt a koronavírus miatt, és április 5-ig kijárási tilalmat vezettek be, aminek következtében Sanghajban ellehetetlenült a külképviseleti szavazás a magyarországi országgyűlési választásra – írja az MTI.

A sanghaji hatóságok vasárnap jelentették be, hogy hétfőtől két szakaszban lezárják a várost a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban.

Hétfőtől a város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, a város nyugati felét pedig péntektől kezdve érinti majd a lezárás. A lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el az otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelentése szerint ellehetetlenült a külképviseleti szavazás a sanghaji főkonzulátuson a járványügyi lezárások miatt.

A főkonzulátus beszámolója szerint a sanghaji önkormányzat a koronavírus-járvány kezelése érdekében március 29-től kijárási tilalmat rendelt el, amelynek értelmében az épületek, illetve lakások elhagyása nem lehetséges. Nem lehet továbbá belépni a városba és elhagyni sem lehet annak területét. Hozzátették: a kijárási tilalom előreláthatólag április 5-ig tart.

Mindezek miatt sem a felkészülés, sem a külképviseleti szavazás megrendezése nem lehetséges, pedig korábban 60 választópolgár jelezte, hogy Sanghajban szeretne szavazni.  • Tippek
  • Árfolyam