Ukrán falvakban jártunk, ahol részegeskedő orosz katonák pusztítottak

DSC00041
2022.04.07. 13:27

Minden más sajtóorgánumot megelőzve az Index jutott el először a Kijevtől keletre fekvő, frissen aknamentesített településegyüttesre. Saját szemünkkel győződtünk meg ott arról, amiről már számos beszámoló érkezett: az orosz hadsereg jelentős része megfelelő ellátás nélkül, tévhitek alapján indított hadműveletet Ukrajna ellen, az úgynevezett „felszabadításból” pedig részegeskedés, erőszakoskodás és kegyetlenkedés által átitatott megszállás lett. Helyszíni beszámolónk első része. 

A Kijev peremén fekvő százezres Brovari várostól mintegy tizenöt kilométerre fekvő Velika Dimerkába belépve egy szellemváros fogadott. A házak jelentős része kisebb-nagyobb károkat szenvedett a harcoktól, de ami rögtön szembeötlött, hogy nagyon sok otthon kerítése, kapubejárója hiányzott vagy be volt törve. Sok esetben láthatóan haditechnikai eszközök hajtottak át rajtuk. 

Már jóval ezelőtt megjelentek olyan beszámolók videós formában is, melyek szerint az oroszok a falusi házak kapuit feltörik, az otthonokat kirabolják, a boltokat kifosztják, a nagyobb intézményeket, például az iskolákat hadműveleti központtá alakítják át. Nem volt ez másképp Velika Dimerkában sem. 

Lánctalpak és haditechnikai eszközök keréknyomai vezettek a helyi iskolába, melynek ablakait belülről elbarikádozták, átalakítva az oktatási intézményt főhadiszállássá. Bár az iskola nagy része a harcok következtében kiégett, az épségben maradt nagyterem és a konyha a megszállók trehány és kulturálatlan viselkedéséről árulkodott. Szanaszét dobáltak mindent, a konyhában a hűtőket tárva-nyitva hagyták, így rohadásszag áramlott belőlük, és a helyiektől rabolt baromfiból gyakorlatilag tyúkólat alakítottak ki. Ezek a jószágok a mai napig az iskolában kapirgálnak. 

Az még megdöbbentőbb volt, ahogy a település központi boltját kifosztották. Először is mindenhol sörösüvegek álltak, ami félelmetes jele annak, hogy lőfegyverekkel és tankokkal bíró katonák részegeskedve uralkodtak a városkában ragadt civil lakosság felett. A polcokat szinte teljesen lecsupaszították, amit értékesnek találtak, március végi kivonulásukkal magukkal vittek. Ez sem egyedi eset, országszerte érkeznek erről jelentések.  

A helyi élelmiszer-tartalékok kifosztása miatt a megszállt területeken maradó civilek humanitárius segélyre szorulnak. Miközben mi a boltban filmeztük a pusztítás nyomait, a helyiek éppen sorban álltak segélyért az út túloldalán. 

Részegeskedő oroszok szállták meg az ukrán falvakat

(Borítókép: Kiss Dániel / Index)