A túlélő ukránokat a jövőjüktől fosztották meg az oroszok

DSC00039
2022.04.09. 16:17

A Kijevtől keletre fekvő településeken még viszonylag jól jártak az oda „felszabadítani” érkező orosz katonákkal. Zalisszja és Bohdanyivka lakói szinte már sajnálták a megfelelő felszerelés nélkül érkező megszállókat, akik elmondásuk szerint úgy néztek ki, mint a „csövesek”. Bár elmondásuk szerint nem bántották a civileket, felélték a falusiak tartalékait, majd amikor távoztak, minden értéket magukkal vittek, legfőképpen az emberek kilátásait. 

„Én még ilyen mocskos, koszos embereket nem láttam” – meséli több civil a kis mezőgazdasági településen, ahova különböző nemzetiségű oroszországi katonák vették be magukat. Azeriek, burjátok és így tovább. A felszereltségük finoman szólva is elégtelen volt, néhányan a helyiektől kértek ennivalót. Meglepő módon kaptak is ezt-azt. Már az, aki kért, és nem csak úgy fogta magát, betört egy házba, és kirámolt mindent, ahogy azt a többség tette és teszi. 

A település utcáit járva mindenhol sáncokat láttunk. Ezekben strázsált sok orosz a téli hidegben, fűtetlenül, mosdatlanul. Nem csoda, hogy volt arra példa, hogy bekéredzkedtek valakihez, hogy legalább tíz nap után fürdeni tudjanak.

Az emberekkel a megszállók itt nem voltak durvák, ami talán annak tudható be, hogy meg voltak arról győződve, felszabadítani érkeztek az ukránokat. Az ellenkezőjéről nem lehetett őket meggyőzni, bármit mondtak, mutattak nekik. 

Bár a „csöves orkok” – ahogy a helyiek hívják az orosz katonákat – nem kegyetlenkedtek úgy, mint azt honfitársaik tették Bucsában és más városokban, felszabadítás helyett háborút hoztak, jelenlétükkel pusztítást okoztak, távozásukkal pedig a helyiek értéktárgyaival együtt a jövőjüket is magukkal vitték. 

Videós beszámolónk első része Zalisszja és Bohdanyivka falvakról. 

Az emberek jövőjét is magukkal vitték

Az orosz–ukrán háború eseményeit percről percre követjük az Indexen, élő hírfolyamunkat ide kattintva találja.

(Borítókép: Kiss Dániel / Index)