Holokauszttúlélők is részt vettek a buchenwaldi tábor felszabadításának évfordulóján

2022.04.10. 19:47
Tizenhat holokauszttúlélő is részt vett vasárnap a buchenwaldi náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján rendezett megemlékezésen.

A megemlékezők között volt egy 96 éves ukrán asszony, Anasztaszja Gulej, aki Buchenwald mellett megjárta Auschwitzet és Bergen-Belsent. Most az orosz invázió elől elmenekült hazájából, majd Szász-Anhalt tartományban talált új otthonra. Nem ő az egyetlen ukrán holokauszttúlélő, aki Németországba menekült.

Egy másik ukrán holokauszttúlélő, Borisz Romancsenko – akit szintén a Weimar közelében lévő Buchenwaldban tartottak fogva – már nem tudott eljönni a megemlékezésre, mert egy márciusi orosz légitámadásban Harkivban meghalt – jelentette a dpa hírügynökség.

Josef Schuster, a németországi zsidók központi tanácsának vezetője beszédében azt mondta:

Szégyen, hogy a soá egyes túlélőinek nehéz életük végén ismét így kell szenvedniük.

A megemlékezés szervezői eredetileg meghívták Oroszország és Fehéroroszország hivatalos képviselőit is, de a háború miatt ezt visszavonták. Részt vett viszont az eseményen a fehérorosz ellenzék, valamint az Oroszországban betiltott Memorial jogvédő szervezet emigrációban élő képviselői.

A buchenwaldi tábor 1937-es megnyitásától kezdődően annak 1945. április 11-i felszabadításáig a nácik mintegy 280 ezer embert vittek oda szerte Európából. Magában a táborban a német SS 56 ezer foglyot gyilkolt meg, akik közül 11 ezren voltak zsidók – írja az MTI.