Kerámiakakasok lepték meg Boris Johnsont és Volodimir Zelenszkijt kijevi sétájukon

2022.04.11. 06:19

Miután túlélte Borogyanka bombázását egy kerámiakakas egy konyhaszekrény tetején, az ukrán ellenállás jelképévé vált. Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij egy-egy példányt kapott ajándékba egy utcai árustól kijevi sétájuk közben – ez az eset a Guardian szerint még nagyobb jelentőséggel bírt, mint ami emlékezetessé tette magát a tárgyat.

Miközben a két vezető az ukrán főváros hátborzongatóan üres utcáin sétált, fegyveres katonákkal körülvéve, egy nő odalépett hozzájuk, és átadta nekik a két, kakas alakú kerámiakorsót.

„Londonból jöttem” – mondta Johnson, mire a nő mosolyogva válaszolt. „Tudom, én Harkivból jöttem.”

A kerámiakakast először a híres ukrán művész és szobrász, Prokop Bidasjuk tervezte, aki a helyi majolikagyárban dolgozott, és számos edényt, vázát, játékot és más kerámiaterméket készített. Az 1895-ben született Bidasjuk munkáit a Nemzeti Népi Iparművészeti Múzeumban állították ki.

Amikor fotók jelentek meg az egyik kerámiakakasáról, amely túlélte Borodjanka bombázását, a képet az ukrán ellenállás jelképeként fogadták el, és gyorsan mém lett belőle az interneten.

Borodjanka Kijevtől mintegy 60 kilométerre északnyugatra fekszik, és az orosz bombázások súlyosan érintették, a túlélők pedig a romok között kutatnak szeretteik után.

Csütörtökön Zelenszkij egy videót tett közzé a Telegramon, amelyben azt állította, hogy a borodjankai helyzet sokkal rosszabb, mint a bucsai, ahol civileket mészároltak le az orosz megszálló erők.

Megkezdődött a romok eltakarítása Borodjankában… ott lényegesen borzalmasabb a helyzet. Még több áldozat az orosz megszállók részéről.

A fotó, amely előmozdította a kakas jelképpé válását, egy magas épületet ábrázolt, amely részben összeomlott az intenzív lövések alatt. Egy konyhaszekrény csodával határos módon sértetlenül megmaradt, a kakas pedig ott állt a tetején a pusztítás közepette.

Johnson előre be nem jelentett látogatáson járt Kijevben, hogy az ukrán elnökkel folytasson megbeszéléseket az új pénzügyi és katonai segélycsomagról.

A látogatásra egy nappal az után került sor, hogy Johnson bejelentette, további 100 millió font értékű brit katonai támogatást nyújt az ukrán erőknek, többek között páncéltörő és légvédelmi fegyvereket.