Börtön járhat mások megbámulásért a briteknél

2022.04.19. 16:53

Egy magas rangú brit rendőrtiszt szerint ideje szigorúan büntetni a tömegközlekedésen, elsősorban a londoni metrón előforduló szexuális motiváltságú megbámulás, azaz a tolakodó stírölést műfaját. Hogy mindez nem csupán egy kósza felvetés, egy közelmúltbeli eset is igazolja, mikor börtönbüntetésre ítéltek egy brit férfit az említett viselkedés miatt – írja a LadBible.

A londoni BKK, a Transport for London (TfL) a múlt hónapban indított kampányt, hogy felvegye a kesztyűt az utazóközönség elsősorban hölgy tagjai számára kellemetlen, bántó, nem egyszer félelemkeltő jelenséggel szemben. Beleérve a nyilvános füttyögést, a szoknya alá nyúlást és a fapados udvarlásnak szánt hangos utcai beszólogatást.

A szexuális természetű tolakodó megbámulás a szexuális zaklatás egyik formája, éppen ezért nem toleráljuk

– szerepel a felirat a kampányhoz kapcsolódó tömegközlekedési plakátok egyikén.

A TfL a figyelemkeltő akcióval kapcsolatban elmondta, prioritás számukra az utasok biztonsága, különösen a női utasoké. Éppen azért bármi, ami ez ellen irányul, szigorúan büntetendő.

Mindeközben a Brit Közlekedési Rendőrség egyik vezető nyomozója is arra szólította fel az utasokat, hogy jelentsék, ha bármi ilyesmit tapasztalnak. Sarah White felügyelő elmondta: ha valaki feltűnően, szexuális indíttatásból bámul valakit: ezeket az eseteket mind regisztrálják, és vizsgálatot indítanak. 

A múlt hónapban a brit rendőrök például 22 hétre börtönbe küldtek egy 26 éves férfit, akit egy nő azért jelentett föl, mert folyamatosan, feltűnően bámulta egy readingi vonaton és az útjából sem volt hajlandó kitérni: a férfi még azok után is a nő útját állta, hogy többszöri figyelmeztetést kapott a bámulás abbahagyására.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT) a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport