Újabb orosz üzletember halt meg rejtélyes körülmények között

2022.05.04. 16:01
Túrabalesetben meghalt a hétvégén a 37 éves Andrej Krukovszkij, a Gazpromhoz tartozó Krasznaja Poljana síközpont vezérigazgatója.

A cég sajtóközleménye szerint az – egyébként tapasztalt hegymászónak számító – Krukovszkij egy Szocsi térségében lévő kora középkori várromhoz mászott fel egy meredek túraösvényen, amikor a baleset történt.

Az esés következtében olyan sérüléseket szenvedett, amelyek kizárták, hogy túlélje a balesetet

– írta a cég sajtóosztálya a TASZSZ hírügynökségnek

Alekszander Kozlov természeti erőforrásokért felelős orosz miniszter azt mondta, hogy Krukovszkij többet tett Szocsiért és az ottani turizmusért, mint bárki más. Közölte azt is, hogy a rendőrség vizsgálja a baleset pontos körülményeit. 

Rejtélyes halálesetek az orosz üzletemberek körében 

A Krukovszkij által vezetett Krasznaja Poljana-központ a Gazprom tulajdonában áll. Vele együtt a CNN korábbi cikke szerint január vége óta már összesen öt, a Gazpromhoz és annak leányvállalataihoz kötődő orosz üzletember halt meg.

  • Január 30-án Leonyid Shulmant, a Gazprom Invest közlekedésért felelős vezetőjét találták holtan Leninszkij kisvárosában.
  • Egy hónappal később, február 25-én ugyanott találták meg Alekszander Tyulakovot, aki a Gazprom egyik részlegének igazgatóhelyettese volt.
  • Április 18-án a Gazprombank alelnökét, Vlagyiszlav Avajevet találták holtan családjával együtt. A hatóságok szerint Avajev először családjával, utána pedig magával végzett, egyesek szerint azonban mindannyiukat meggyilkolták. 
  • Mindössze egy nappal később pedig Szergej Protoszenyát találták holtan családjával együtt Barcelonától északra. A férfi a Novatek nevű cég egyik vezetője volt, amely részben a Gazprom tulajdonában áll. A katalán rendőrség vizsgálja az esetet, és egyelőre nem zárták ki azt sem, hogy gyilkosság történhetett. 

A Gazprombank alelnökének esetéről bővebben is írtunk ebben a cikkünkben.

A felsoroltakon kívül volt még két további orosz üzletember is, aki közvetlenül nem kötődik a Gazpromhoz és vállalataihoz.

  • Mihail Watford ukrán–orosz milliárdost február 28-án találták holtan angliai otthonában. Az esetet azóta is vizsgálják a brit hatóságok.
  • Vaszilij Melnyikov orosz üzletembert, a MedStom nevű gyógyszeripari cég tulajdonosát március 23-án találták holtan családjával együtt Nyizsnyij Novgorodban.

Arról, hogy az orosz oligarchákat miként érte el a háború, itt írtunk bővebben. Az utóbbi hetekben megfigyelhető volt az is, hogy az ukrajnai háború miatt közülük egyre többen az orosz elnök ellen fordultak.

Az orosz-ukrán háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja.