Kitiltották Joe Bident Oroszországból

GettyImages-1267438518
2022.05.21. 15:13
Az orosz külügyminisztérium, válaszul az amerikai szankciókra, listát tett közzé, amelyen 963 amerikai állampolgár neve áll, akit „véglegesen” kitiltottak Oroszország területéről. A listán szerepel Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken amerikai külügyminiszter és William Burns CIA-főnök is.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség számolt be arról, hogy az orosz külügyminisztérium egy listát tett közzé, amelyen 963 fő neve szerepel. A dokumentum megosztása mellett a külügyminisztérium hangsúlyozta: „Washington ellenséges lépései továbbra is adekvát választ kapnak”. A minisztérium közölte, Oroszország ellenszankciói arra irányulnak, hogy magatartásuk megváltoztatására kényszerítsék az amerikai hatóságokat. A minisztérium hozzátette, hogy Oroszország nem keresi a konfrontációt, és nyitott az őszinte párbeszédre.

Arról, hogy pontosan kiket neveztek meg a listán, a Guardian és a Reuters számolt be. Eszerint a kitiltottak listáján van Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken külügyminiszter és William Burns, a CIA vezetője is. A külügyminisztérium külön közölte, hogy 26 új nevet vett fel azon kanadaiak listájára, akiknek megtiltotta, hogy Oroszországba utazzanak, köztük védelmi vezetőket, védelmi iparági vezetőket és Sophie Gregoire Trudeau-t, Justin Trudeau miniszterelnök feleségét.

Az utazási tilalomról szóló döntés az után született, hogy Joe Biden szombaton egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá, amivel Ukrajnát segítik a háborúban.

A segély a szeptemberig tartó időszakra szól, és jóval nagyobb, mint a korábbi, 13,6 milliárd dolláros gyorssegély. A 40 milliárdból 20 milliárd fegyver és hadianyag, nyolcmilliárd általános gazdasági támogatás, ötmilliárd élelmiszersegély, egymilliárdot a menekültek megsegítésére szánnak, a többit nem részletezték. Az AP hírügynökség szerint a törvényt Biden a Dél-Koreába tartó repülőgépén írta alá, ami szokatlan, az ügy sürgősségére utal.

Oroszország április közepén jelentette be, hogy a Nagy-Britannia által bevezetett szankciók miatt kitiltja területéről Boris Johnson brit miniszterelnököt. A tiltólistán szerepel még Liz Truss külügyminiszter, Ben Wallace védelmi miniszter és további tíz vezető politikus, jobbára kormánytagok. Erről bővebben, a teljes listáról ebben a cikkünkben írtunk.

Zsákutcában a béketárgyalások?

Az orosz hadsereg közölte szombaton, hogy Kalibr típusú, tengerről indított, manőverező robotrepülőgépekkel megsemmisített egy jelentős nyugati fegyverszállítmányt Ukrajnában, a Kijevtől nyugatra lévő Zsitomiri területen. A szóban forgó fegyvereket és katonai felszerelést az Egyesült Államok és európai országok küldték a Donyec-medencében harcoló ukrán fegyvereseknek – olvasható a minisztériumi közleményben. Hozzátették, hogy orosz rakéták megsemmisítettek több üzemanyagraktárt Odessza közelében, parancsnoki hadállásokat, és lelőttek két ukrán Szu–25-ös harci gépet, valamint 24 drónt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy péntek esti tévés interjúban kijelentette, hogy ennek a háborúnak csak diplomáciai úton lehet véget vetni, de a két fél közötti béketárgyalások jelenleg zsákutcában vannak.  

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Joe Biden 2020. augusztus 20-án Wilmingtonban. Fotó: Win McNamee / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek