Az ENSZ csütörtökön szavaz az Egyesült Államok további, Észak-Korea elleni szankcióiról

2022.05.26. 14:00
Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Biztonsági Tanácsa a mai napon szavaz arról, hogy az Egyesült Államok milyen további szigorításokat eszközöljön Észak-Koreával szemben a ballisztikus rakéták kilövésének ügyében. A vétójoggal rendelkező Kína szerint ez nem jelentene megoldást a problémákra.

Amint arról az Index is beszámolt, Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki a minap, ami már a sokadik hadgyakorlata volt a Kim Dzsongun vezette országnak. Az ENSZ az esetet követően szavazást kezdeményezett az ügyben.

A határozattervezet tovább korlátozná Észak-Korea lehetőségeit a törvénytelen tömegpusztító fegyverek és ballisztikusrakéta-programjainak fejlődését, észszerűsítené a szankciók végrehajtását és tovább könnyítené a humanitárius segélyek eljuttatását a rászorulókhoz

– mondta egy amerikai tisztviselő.

Észak-Koreát 2006 óta sújtják a Biztonsági Tanács szankciói, amelyek az évek során folyamatosan próbálták ellehetetleníteni az ország atomfegyver- és ballisztikusrakéta-programjainak finanszírozását.

Az állásfoglaláshoz kilenc igen szavazat szükséges Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok vétója nélkül, előbbi kettő azonban a szankciók enyhítését szorgalmazná. Kína azt javasolta az ENSZ Tanácsának, hogy a szankciós határozat helyett inkább egy formális nyilatkozatot fogadjon el.

Az Egyesült Államok tudja a deeszkaláció legjobb módját, de egyszerűen ellenáll neki. Amennyiben Washington több őszinteséget és rugalmasságot tanúsítana, nagyobb áttörést lehetne elérni Észak-Koreával szemben

– nyilatkozta a kínai ENSZ-misszió szóvivője a Reutersnek.  • Tippek
  • Lakáshitel