Oroszország eltörölte a hivatásos katonák felső korhatárát, de lehet, hogy ez csak a kezdet

32AD9GX-highres
2022.06.03. 05:47
Moszkva eltörölte a hivatásos katonákra vonatkozó felső korhatárt. Ezzel lehetővé tette civil szakértők toborzását az ukrajnai konfliktusban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely alapján a 40 év felettiek is jelentkezhetnek katonai szolgálatra. Elvárás, hogy normál munkaképes korúak legyenek – jelentette a BBC.

Eddig a hadseregben a 1840 év közötti oroszok, illetve a 1830 év közötti külföldiek szolgálhattak. Az indoklás szerint Oroszország több műszaki szakembert szándékozik toborozni.

Az új törvény szerint a nagy pontosságú fegyverek kezeléséhez szakemberekre van szükség. „A tapasztalatok alapján 4045 éves korukra válnak azzá” – áll a törvény tolmácsolásában.

Moszkva arra számít, hogy több orvost, mérnököt és kommunikációs szakembert állíthatnak hadrendbe.

Ukrán és nyugati katonai szakértők szerint Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett a háborúban: Ukrajna szerint mintegy 30 ezer halottra, a brit kormány pedig mintegy 20 ezerre becsüli az orosz katonai áldozatok számát. Összehasonlításképpen: a szovjet veszteségek a nyolcvanas évek kilencéves afganisztáni háborújában összesen tizenötezerre tehetők.

Oroszország utoljára március 25-én közölte, hogy Ukrajnában 1351 katona esett el. Az adatokat azóta nem frissítették.

Jóllehet a győzelem napján, az egyik legnagyobb orosz ünnepen sokan általános mozgósításra számítottak, Putyin nem rendelte el a nagyszabású sorozást az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai invázió folytatásához.

Márciusban azonban az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy néhány sorköteles katona is részt vett a háborúban, sőt néhányan ukrán fogságba estek. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy nem hivatalos politika a sorkatonák harcba küldése.

Később Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy azokat a sorkatonákat, akiket idén tavasszal soroztak be a hadseregbe, nem küldik háborús tűzfészekbe.

A sorozás évszázados hagyománya

A sorkatonai szolgálat, más néven a sorozás évszázados gyakorlat. Oroszországban a cári időkre visszanyúló sorkatonai szolgálat egyéves katonai szolgálatra kötelezi a 18 és 27 év közötti férfiakat. Sokan azonban egészségügyi okokból vagy diákként felmentést kapnak.

Oroszországnak jelenleg több mint 400 ezer hivatásos, azaz „szerződéses” katonája van a 900 ezer fős, aktív fegyveres erőiben. Katonai elemzők szerint rajtuk kívül még nagyjából kétmillió tartalékost mozgósíthatnak.

Az ukrán sereg sokkal kisebb. A becslések szerint 200 ezer aktív katonája és 900 ezer tartalékosa van, bár Oroszország február 24-i inváziója óta tömeges mozgósítással növelte a katonaság létszámát.

Az érvényes hadiállapottal összhangban Ukrajnát nem hagyhatják el 1860 év közötti férfiak, akiktől elvárják, hogy maradjanak és védjék meg hazájukat. A szomszédos országokba menekülők túlnyomó többsége nő, gyermek vagy idős.

Az ukrán hadsereg egyelőre nem sorozott be nőket, de kivételek akadhatnak, ha orvosi, informatikai vagy más területen szerzett képességeikre szükség mutatkozik. Ukrajna emellett több ezer külföldi önkéntest is toborzott.

Eltérő gyakorlat

Számos országban van katonai sorozás, bár a szabályok nagyon eltérőek – például Izraelben, Törökországban, Iránban, Svédországban és Grúziában.

Velük szemben az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok azok közé az országok közé tartozik, amelyek hivatásos hadsereggel rendelkeznek, továbbá tartalékosokkal, akiket vészhelyzetben lehet mozgósítani.

Az Egyesült Királyságban mindkét világháborúban volt sorkatonai szolgálat, az Egyesült Államokban pedig a vietnámi háború idején sorozták a fiatalokat.

A brit hadsereg 16 éves kortól toboroz hivatásos katonákat, a felső határ pedig 36 év. A tisztek esetében a korhatár 1829 év között van, de idősebb szakembereket, például orvosokat is alkalmazhatnak.

Az Egyesült Államok fegyveres erői 17 éves életkortól toboroznak. A felső korhatár változó: a hadseregnél 35 év, a tengerészgyalogságnál 28 év, a haditengerészetnél és a légierőnél 39 év.

Kivétel nélkül minden izraeli állampolgárnak 18 éves korában katonai szolgálatot kell teljesítenie. A férfiak esetében 32 hónapig, nők esetében 24 hónapig. Ezután kötelező tartalékos szolgálatot teljesítenek, általában évi 36 napot – a nők esetében 50, férfiak esetében 55 éves korukig.

Az Oroszországgal határos és a NATO-csatlakozásra készülő Finnországban sorkatonai szolgálatot írnak elő, ami 280 ezer fős tartalékos hadsereg működését biztosítja. Ez szükség esetén kiegészül a 25 ezer fős hivatásos állománnyal. A finn férfiak 18 éves koruktól legfeljebb egyéves katonai szolgálatot teljesítenek. A nők jelentkezése önkéntes. A legtöbben 50 éves korukig tartalékosok maradnak.

(Borítókép: Orosz katonák Mariupolban 2022. május 18-án. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)