Nőellenes erőszak és gyilkosságok miatt tiltakoztak Argentínában

2022.06.04. 08:23
Több ezren tiltakoztak Buenos Airesben helyi idő szerint pénteken a nők ellen elkövetett gyilkosságok és erőszak miatt.

A felvonulást szervezett  a nők ellen elkövetett gyilkosságok és erőszak miatt Argentínában a hét évvel ezelőtt megalakult Ni Una Menos – „Eggyel (egy nővel) sem kevesebb” – mozgalom.

Hivatalos bírósági adatok szerint az országban

tavaly 35 óránként megöltek egy nőt, és 81 százalékuk családon belüli erőszak áldozata lett.

A témával foglalkozó emberi jogi szervezet nyilvántartása szerint a mozgalom életre hívása óta eltelt időben több mint 2000 nőt öltek meg, és ennek következtében több mint 2300 gyermek maradt anya nélkül. 

A legtöbben jelezték, hogy veszélyben vannak

A szervezők különösen riasztónak tartják, hogy az áldozatok jelentős része jelezte a rendőrségen vagy a kormányhatságoknál, hogy veszélyben érzi magát, mégis megtörtént velük a tragédia. A felvonulók bírálták az igazságszolgáltatást, amely szerintük lassú, és még mindig elfogult a férfiak iránt.

A kormány az évtized elején akcióprogramot indított a nők elleni erőszak visszaszorítására. Ennek keretében már több száz rendezvényt tartottak a témában. A tüntetők képviselőit pénteken Alberto Fernández elnök is fogadta, és sürgette, hogy az illetékes hatóságok és szervezetek fogjanak össze. 

A Ni Una Menos mozgalom az elmúlt években a térség más országaiban is szervezett tiltakozó akciókat – írta az MTI.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport