Kerekesszékben ülve fogadta Ferenc pápa Ursula von der Leyent

32C973H-highres
2022.06.10. 16:52
Ferenc pápa az ukrajnai háború befejezése érdekében egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akit a Vatikánban fogadott – közölte a Szentszék pénteken.

A valamivel több mint húszperces találkozó legfőbb témája az Ukrajnában dúló háború volt: a katolikus egyház feje és az Európai Bizottság elnöke azt vitatta meg, hogy a nemzetközi közösség mit tehet a konfliktus leggyorsabb lezárásának érdekében. A szentszék szóvivője hozzátette, hogy Ferenc pápa és Ursula von der Leyen az éghajlatváltozásról, valamint a fenntartható építkezési projektekről is eszmét cserélt.

Az Európai Bizottság elnökét Pietro Parolin bíboros, a szentszéki államtitkárság vezetője, valamint Paul Richard Gallagher érsek vatikáni külügyminiszter is fogadta. Érintették az Ukrajnában kialakult humanitárius vészhelyzetet, valamint a konfliktus elhúzódásának következtében esetleg kialakuló élelmiszerválságot. A találkozókon témaként szerepeltek a májusban lezárult Konferencia Európa jövőjéről című programsorozat eredményei.

Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közölt fényképet a találkozóról, az MTI szerint Ferenc pápa térdfájása miatt kerekesszékben ülve fogadta őt.

Azokkal vagyunk, akik Ukrajna pusztítása miatt szenvednek. A háborúnak be kell fejeződnie, a békének vissza kell térnie Európába

– írta közösségi oldalán Ursula von der Leyen.

A Szentszék pénteken bejelentette, hogy elhalasztják Ferenc pápa július 2. és 7. között tervezett útját a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Szudánba. A közlemény szerint az egyházfő „orvosai tanácsát követi annak érdekében, hogy ne váljanak hiábavalóvá a térde gyógyítását célzó eddigi terápiák”.

Az ukrajnai háború pénteki eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép:  Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja Ferenc pápa vatikáni dolgozószobájában 2022. június 10-én.  Fotó:  VATICAN MEDIA / AFP)