Rekordméretű árvíz és sárcsuszamlások miatt le kell zárni a Yellowstone Nemzeti Parkot

2022.06.14. 10:16
A heves esőzéseket követő rekordméretű áradások és sziklaomlások miatt hétfőn a Yellowstone Nemzeti Park mind az öt bejáratát le kellett zárni a nyári turistaszezon kezdetén.

A Yellowstone Nemzeti Park – amely Wyoming, Montana és Idaho egyes részein terül el – teljes területe zárva marad a látogatók előtt, amíg a hatóságok felmérik az utakban és a hidakban keletkezett károkat, melyeket az árvíz okozott.

Az egész park legalább szerdáig zárva marad a látogatók előtt, beleértve a szállás- és kempingfoglalással rendelkezőket is, mivel a hatóságok felmérik az utakban, a hidakban és egyéb létesítményekben keletkezett károkat.

25 öv éve a legnagyobb természeti katasztrófa

Az 1988-as pusztító erdőtüzek óta először volt zárva a beutazó forgalom előtt a park mind az öt bejárata. A Nemzeti Parkszolgálat azon dolgozott, hogy elérje a különböző helyszíneken maradt látogatókat és személyzetet, különösen a Yellowstone legsúlyosabban érintett északi részén.

Elsődleges prioritásunk a park északi részének evakuálása volt, ahol többszörös út- és hídmeghibásodás, sárcsuszamlások és egyéb problémák vannak

– mondta Cam Sholly, a park főfelügyelője. A park északi határától északra fekvő, Montana állambeli Gardiner települést, ahol a Yellowstone személyzetének számos tagja él, a Nemzeti Parkszolgálat szerint a közelben történt sárcsuszamlás miatt elzárták.

A park több területén is megszűnt az elektromosáram-szolgáltatás, és az előzetes felmérések szerint számos útszakaszt elmosott a víz vagy sziklák és sár borította el, és számos híd is megsérült.

Özönvízszerű esőzés

Az áradásokat és a sárcsuszamlásokat a parkban napok óta tartó özönvízszerű esőzések és a tágabb régió nagy részén folyamatosan tartó esőzések váltották ki, miután az elmúlt évek egyik legcsapadékosabb tavasza volt. A parkszolgálat példátlannak minősítette a parkot sújtó esőzések és áradások mértékét – írja a Guardian.

Az elmúlt három napban hirtelen megemelkedett nyári hőmérséklet felgyorsította a park magasabban fekvő területein a késő téli viharok miatt felhalmozódott hó olvadását és lefolyását.

A heves esőzések és a hóolvadás gyors lefolyása együttesen veszélyes körülményeket teremtett a parkban, mindössze két héttel az amerikai nyári turistaszezon hagyományos Memorial Day hétvégi kezdete után, amelyet az évi 4 millió látogatóval rendeztek meg a Yellowstone-ban.