A világ legnagyobb rádióteleszkópjával azonosítottak földönkívülieket

2022.06.15. 20:26
Kína azt állította, hogy óriási Sky Eye teleszkópja idegen civilizációk jeleit észlelhette az államilag támogatott Science and Technology jelentése szerint, amely aztán gyorsan törölte a jelentést és a felfedezésről szóló bejegyzéseket a kínai tudományos és technológiai minisztérium hivatalos honlapjáról.

A Sky Eye – a világ legnagyobb rádióteleszkópja – által észlelt keskeny sávú elektromágneses jelek eltérnek a korábban rögzítettektől, és a csapat tovább vizsgálja őket. Ez állt a jelentésben, amely Zhang Tonjie-t, a Pekingi Normál Egyetem, a Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Csillagászati Obszervatóriuma és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem által közösen alapított, földönkívüli civilizációkat kutató csoport vezető tudósát idézte.

Nem világos, hogy a jelentést miért távolították el a kínai tudományos és technológiai minisztérium hivatalos honlapjáról. A hír annyira népszerű volt a Weibo kínai közösségi oldalon, hogy más, állami médiumok is átvették.

Az utóbbi évek gyanús jelei

A Kína délnyugati Guizhou tartományában található, 500 méter átmérőjű Sky Eye 2020 szeptemberében hivatalosan is megkezdte a földönkívüli élet keresését. A csapat 2020-ban két gyanús jelkészletet észlelt a 2019-ben gyűjtött adatok feldolgozása során, 2022-ben pedig egy másik gyanús jelet talált az exobolygó célpontok megfigyelési adataiból – mondta Zhang Tonjie a Bloomberg szerint.

A kínai Sky Eye rendkívül érzékeny az alacsony frekvenciájú rádiós sávban, és kritikus szerepet játszik az idegen civilizációk keresésében 

– mondta Zhang. Hozzátette, hogy a gyanús jelek azonban valamilyen rádiózavar miatt is létrejöhettek, és további vizsgálatot igényelnek.