Elkobozzák a szivárványszínű játékokat Szaúd-Arábiában

2022.06.15. 21:20
A szaúdi hatóságok „homoszexualitásra utaló, szivárványszínű” és „a muszlim vallással ellentétes” játékokat és öltözeteket koboztak el a főváros üzleteiben.

„Ellenőrizzük a muzulmán hittel és a közerkölccsel ellentétes termékeket, és azokat, amelyek a homoszexualitás színeit viselik, a fiatal nemzedéket célba véve” – jelentette ki a szaúdi kereskedelmi minisztérium egyik illetékese.

Az elkobzott termékek között szerepelnek sokszínű szoknyák, kalapok és táskák. „A homoszexualitás zászlaja ott van egy rijádi boltban” – fogalmazott a szaúdi tudósító, aki szerint „ezek a színek mérgezett üzeneteket” küldenek a fiataloknak.

A filmekben is üldözik az LGBT-utalásokat

A szivárványszínű zászló az LGBT (leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű) közösségek jelképe. A homoszexualitás halálbüntetéssel járó bűncselekménynek minősül a vahhábita királyságban, amely az iszlám törvénykezés, a saría szigorú alkalmazásáról ismert.

Áprilisban Szaúd-Arábia kérte az amerikai Disney vállalatot, hogy a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmjéből vágják ki az LGBT-re vonatkozó utalásokat. Ezt a filmstúdió elutasította, így a filmet végül nem vetítették az arab országban.

A Lightyear című, 2022-es amerikai számítógépes animációs kaland-akciófilmet, amelyben két nő csókolózik, szintén betiltották Szaúd-Arábiában és bő tucatnyi más országban – közölte egy, a Disneyhez közel álló, nevének elhallgatását kérő illetékes. A szaúdi hatóságok nyilvánosan nem foglaltak állást a kérdésben – írja az MTI.

Decemberben Katarban foglaltak le szivárványszínű játékokat. Június elején Kuvaitban a külügyminisztériumba kérették az amerikai ügyvivőt, hogy tiltakozzanak a nagykövetségnek az LGBT-közösséget támogató Twitter-üzenetei ellen.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM