Világszerte több mint százmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására

2022.06.20. 16:39
Az ENSZ Menekültügyi Szervezete szerint a menekültek száma világszerte meghaladta a százmilliót, és egyharmaduk gyermek.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt a konfliktus februári kitörése óta megugrott a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek száma Európában, bár az ENSZ részletes jelentése szerint már tavaly is rekordot döntött a számuk. Világszerte százmillióan menekültek el otthonukból, akiknek egyharmada kiskorú, és egyre többen kényszerülnek elhagyni otthonukat.

Jelenleg több mint 14 millió ukrán van kitelepítve. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hatmillióan kerestek menedéket más országban. Az otthonuk elhagyására kényszerülők száma 2021 végén elérte a 89,3 milliót, ami nyolcszázalékos növekedés az előző évhez képest, és több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak.

Ebbe beletartozik a rekordszámú, 27,1 millió menekült és 53,2 millió belső menekült, akik elmenekültek otthonukból, de az országon belül maradtak. A számban 4,4 millió, külföldre kitelepített venezuelai és 4,6 millió menedékkérő is szerepel. Az ENSZ Menekültügyi Szervezete szerint a belső menekültek száma „nagyjából hatvan százalékát teszi ki azoknak, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat”.

Nincs megoldás ennyi menekülő elhelyezésére

A belső migrációs szám tavaly rekordot ért el. Továbbra is Szíriában, Kolumbiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Jemenben, Etiópiában és Afganisztánban volt a legmagasabb a belső menekültek száma. A menekültek világnapja alkalmából Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nyilatkozatában elmondta:

a megoldás hiánya nő, mivel több ember kényszerül menekülni, mint ahányan hazatérhetnek, letelepedhetnek egy harmadik országban, vagy teljes mértékben beilleszkedhetnek abba az országba, ahol biztonságot kerestek. Más szóval a kényszerű kitelepítés meghaladja a menekülők számára nyújtott megoldások mértékét

– fogalmazott a főbiztos az Independent szerint.

Dél-Szudánban az UNHCR munkatársai és szudáni, etiópiai, ruandai, szudáni és burundi menekültek ünnepelték a menekültek világnapját.

Az orosz–ukrán konfliktus hétfői percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.