51 ember meghalt egy kolumbiai börtönlázadás alatt keletkezett tűzben

2022.06.28. 17:46
Ötvenegyen meghaltak egy kolumbiai börtönlázadásnál kitört tűzvészben, 49-en fogvatartottak voltak az elhunytak közül, ketten a kórházban vesztették életüket.

Ötvenegy ember életét vesztette abban a tűzvészben, amely egy kolumbiai börtönlázadásnál tört ki – jelentették a dél-amerikai ország illetékes hatóságai.

A Kolumbia délnyugati részén található börtönben 51 ember halt meg a tűz következtében, harmincan megsebesültek, és a Guardian szerint sokakat evakuáltak. 

Beszámolók szerint a tűz a helyi idő szerint hétfő reggel megkísérelt börtönlázadásnál tört ki a Tulua városában található büntetés-végrehajtási intézményben.

Túlzsúfoltak a kolumbiai börtönök

A délnyugati város börtönében 1267 elítélt van. A cellablokkban, ahol a tűz keletkezett, 180-an voltak. A kolumbiai börtönök rendkívül túlzsúfoltak, a hivatalos adatok szerint 81 ezer ember befogadására alkalmasak, de mintegy 97 ezernek adnak otthont.

Kolumbia a koronavírus-járvány idején szabadon engedett néhány foglyot, miután 2020-ban több mint húsz rab halt meg a zsúfolt körülmények és a szolgáltatások hiánya elleni tüntetésekben.