Ismertették Csehország uniós elnökségi terveit

2022.07.06. 18:44
Az Európai Unió soros elnökségét Csehország tölti be július 1-től, miután Franciaország átadta a félévente cserélődő pozíciót. A cseh elnökség terveit Petr Fiala miniszterelnök ismertette Strasbourgban.

„A következő időszak legnagyobb kihívása az lesz, hogy erős és egységes konszenzust alkossunk azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, melyekkel az európai polgárokra nehezedő válságok negatív következményeit enyhítjük. Az infláció, az energiahiány és az élelmiszerválság mind olyan problémák, melyekkel csak közösen tudunk megküzdeni. Hiszek benne, hogy az Európai Tanács és az Európai Parlament is egyetért majd ebben” – mondta Fiala. 

Az Európai Unió képviseletében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is felszólalt a parlament plenáris ülésén – írta az Euronews.

Mindannyian láttuk a képeket, amelyeken a fegyvertelen ukrán civilek az orosz katonák útját állták a háború első napjaiban. Ezek a képek egy másik invázió emlékét idézhették elő nálunk. Az 1968-as prágai eseményekét, amikor az elnyomással szembeszegülő európai ellenállás egy másik módját ismerhettük meg

– közölte a Bizottság elnöke. 

A cseh elnökségnek a menekültválságra is megoldást kell majd találnia, miközben a klímavédelmi szempontok figyelembevétele mellett segédkeznie kell az Uniónak az orosz gázról és olajról való leválásban is.   • Bérelnék
  • Bankszámla