- Külföld
- olaszország
- élelmiszer
- olivaolaj
- paradicsom
- rizs
- aszály
- szárazság
- eső
- csapadékhiány
- időjárás
- infláció
- élelmiszerár
- drágulás
Veszélybe kerültek az alapvető olasz ételek
További Külföld cikkek
- Oroszország azzal támadja az Egyesült Királyságot, hogy Ukrajna oldalán belépett a háborúba
- Vlagyimir Putyin belebukhat, ha meghozza ezt a súlyos döntést
- Megint kitört a hírhedt vulkán, lávafolyam indult a tűzhányóból
- Rosszul lett egy utas a repülőn, Ursula von der Leyen sietett a segítségére
- Elfogatóparancsot adtak ki Benjamin Netanjahu ellen
Ha nem esik hamarosan az eső, akkor az olívabogyó-termés drámaian csökken.
Olaszország öt északi régióban rendkívüli állapotot hirdetett ki. A legnagyobb mezőgazdasági szakszervezet, a Coldiretti szerint Olaszország mezőgazdasági termelésének több mint 30 százaléka van veszélyben.
A Pó-síkságon, ahol Olaszország terményeinek egyharmadát termesztik, a gazdaságok fele, valamint a sárgabarack, az őszibarack és a körte is veszélyben van – írja az Independent.
Ha nem kezd esni az eső, három olasz élelmiszernek is búcsút inthetünk
A hét elején Stefano Patuanelli olasz mezőgazdasági miniszter a régióról szólva figyelmeztetett: a gyümölcs-, zöldség-, paradicsom- és gabonatermesztésről, különösen a kukoricáról és a rizsről van szó, valamint a régió híres parmezán sajtját és sonkáját előállító tenyészetekről. Az élelmiszer-ellátási problémák várhatóan tovább súlyosbítják a megélhetési válságot, és az ágazati szakértők súlyos áremelkedést jósolnak. Az olasz olívaolaj-termelés 20-30 százalékkal csökkenhet a tavalyi évhez képest.
Walter Zanre, a Filippo Berio olívaolaj-specialista brit ügyvezető igazgatója elmondta:
hacsak nem esik hamarosan eső, az olívabogyó-termés drámaian lecsökken.
Dél-Olaszországgal szemben Észak-Olaszország nincs hozzászokva az aszályos körülményekhez, és nem áll rendelkezésére az ország más részein a forró és száraz időjárás ellen alkalmazott öntözőrendszer-hálózat.
Az északolasz területeket sújtó szárazság már több alkalommal is éreztette hatását a gyakorlatban. Legutóbb a parmezán gyártása került veszélybe emiatt, de volt már példa arra is, hogy a kiszáradóban lévő Pó medréből második világháborús relikviák kerültek elő. Az egyik városban pedig már a fodrászokat is kötelezték arra, hogy spóroljanak a vízzel a hajmosásnál.
(Borítókép: Angel Garcia / Bloomberg / Getty Images)