A házassági eskü mellé mostantól Mohamed próféta mellett is hitet kell tenni Pakisztánban

2022.08.01. 19:18
Pakisztán legnépesebb tartományában a házasulandóknak mostantól hitet kell tenniük Mohamed próféta mellett, ami jogvédők szerint várhatóan növeli a feszültséget a többségi társadalom és a kisebbségi Ahmadijja közösség között a muszlim országban.

A pandzsábi kormány megváltoztatta a tartomány muszlim családjogi törvényét, amely kormányban a legerősebb, vezető párt az Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök által korábban vezetett Tehrik-Labaik Pakisztán (TLP) – írja az MTI.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) határozottan ellenzi a tartományi kormány azon határozatát, miszerint a pároknak kötelezően nyilatkozniuk kell arról, kit tekintenek az utolsó prófétának

– közölte a DPA hírügynökséggel Harris Khalique, a HRCP főtitkára. A vallási hit magánügy, és az alkotmány is védi.

Az utolsó próféta egy teológiai kifejezés és koráni tanítás, miszerint Mohamed az utolsó próféta volt, vagyis ő a próféta, és az iszlám az utolsó isteni vallás. A TLP radikális iszlamista párt – amely 2017-re vált kiemelkedő politikai erővé az istenkáromlás elleni törvénytervezetek támogatásával – üdvözölte a tartományi kormány döntését.

A mintegy négymillió főt számláló pakisztáni Ahmadijja közösség hite is az iszlámon alapszik saját állításuk szerint, de ők alapítójukat, Mirza Ghulam Ahmad indiai muszlim vallástudóst tekintik a prófétának. Emiatt a többi muszlim szerint eretnekek, és a pakisztáni állam 1974-ben nem muszlimoknak nyilvánította őket. A közösség tagjait számtalan támadás, megfélemlítés érte már, évtizedek óta gyűlöletkampányt folytatnak ellenük.