A Szajnába tévedt egy beluga, az éhenhalás fenyegeti

2022.08.05. 14:41
Nyomon követik a francia hatóságok a hideg sarkvidéki vizekhez szokott, de onnan igen messzire tévedt fehér delfint a Szajnában. Sokan viszont attól tartanak, hogy a tengeri emlős éhen halhat.

A francia tűzoltóság drónokkal figyeli a delfint Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre.

„Ez egy lenyűgöző, fehér állat, nyugodtnak tűnik, és rendszeresen a felszínre emelkedik” – mondta Patrick Herot, a tűzoltóság tisztje a normandiai Eure régióból a TF1 francia tévében.

A Sea Shepherd France környezetvédelmi csoport drónokat és egy hajót küldött a delfin követésére. véleményük szerint a belugának élelemre és segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy visszavezessék természetes, óceáni élőhelyére.

Lamya Essemlali, a csoport elnöke a TF1-nek azt mondta: az állat halálra van ítélve, ha a Szajnában marad, a vízből való kiemelése azonban szóba sem jöhet, mert túlzott kockázattal járna. 

A belugát szerdán észlelték először, azóta a mentőszolgálatok drónokkal figyelik, de a delfin csütörtökön alig mozdult, a folyó két zsilipje között bolyongott.

A belugák teljesen fehér bőrük és gömbölyded homlokuk alapján könnyen felismerhetők. Társas lények, általában együtt élnek, vadásznak és vándorolnak, a sarkvidéki és szubarktikus óceánokban élnek, bár néha feltűnnek délebbre is. Rövid ideig az édesvízben is életben maradhatnak.

Május végén egy súlyosan beteg kardszárnyú delfin elszakadt csapatától, és több tucat kilométert úszott felfelé a Szajnán, azonban természetes módon elpusztult, miután kudarcot vallottak a kísérletek a tengerbe való visszavezetésére. Egy hónappal később egy másik cetet, egy tíz méter hosszúnak látszó csukabálnát figyeltek meg a Szajnában – írja a Reuters  • Hírek
  • Személyi kölcsön