Két vulkán között ütött ki tűz Hawaiin, hatalmas pusztítást végez a szigeten

2022.08.12. 10:10
Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén, noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást.

A tűz az amerikai hadsereg Pohakuloa kiképzőterületének nyugati részén, Waikoloa falu fölött, a Mauna Loa és a Mauna Kea vulkánok között lobbant fel. Több mint 39 négyzetkilométer égett le csütörtökig.

Az Egyesült Államok nyugati részén és a világ más területein a hawaiihoz hasonló óriás erdőtüzek a klímaváltozással összefüggő hőség és szárazság veszélyeire világítanak rá. Szakértők azonban azt mondják, a Csendes-óceán általában nedves, trópusi szigeteinek viszonylag kis tüzei is egyre gyakoribbak, és olyan környezeti károkat okoznak, melyek emberek milliói számára létfontosságú erőforrásokat érintenek.

Hawaii állam illetékesei szerint a tűz igazából hetekkel ezelőtt kezdődött, és addig izzott, amíg ezen a héten az erős szelek fel nem lobbantották a lángokat. A területen bokrok és füves rétek az uralkodó növényzet, melyek a tartós aszály miatt kiszáradtak – írja az MTI. A héten erős szeleket mértek, volt köztük óránként 48 kilométeres sebességű is.

A hétezer lakosú Waikoloa települést ki kellett üríteni tavaly, amikor az állam valaha volt legnagyobb tüze több mint 181 négyzetkilométert pusztított el.

A hawaii természetvédelmi minisztérium csütörtökön videót tett közzé a jelenleg tomboló tűzről.

A hadsereg szóvivője azt mondta az Associated Press amerikai hírügynökségnek, hogy noha a térségben gyakorlatoznak, a tűz okát a vizsgálatoknak még nem sikerült kideríteni.