Ötmilliárd ember halálát okozhatná, ha kitörne az atomháború

K EPA20210913231
2022.08.15. 19:28

Egy tanulmány szerint több mint ötmilliárd ember halna éhen, ha az Egyesült Államok és Oroszország között kitörne az atomháború. Egy ilyen konfliktus következményei katasztrofálisak lennének az élelmiszer-termelésre nézve – állapították meg a Rutgers Egyetem klímakutatói egy, az ukrajnai háborúval összefüggésben közzétett, lektorált tanulmányban.

A kutatás egyik szerzője, Alan Roebuck professzor szerint az adatokból egyvalamire következtethetünk:

Meg kell akadályozni, hogy valaha atomháború törjön ki.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint az emberiség csak egy rossz lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől. Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a nukleáris fegyverek használata nem alaptalan félelem, hanem valós és aktuális fenyegetés, mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg szerint évek óta nem látott nukleáris fenyegetés van a láthatáron, a brit nemzetbiztonsági tanácsadó, Sir Stephen Lovegrove pedig nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy

manapság nagyobb a veszélye az atomháborúnak, mint a hidegháború idején.

Az ukrán védelmi ügynökség hírszerzése újabb orosz provokációra hívta fel a figyelmet a megszállt dél-ukrajnai atomerőműnél, míg Zaporizzsja polgármestere szerint az erőművet újabb csapások érték. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója „ellenőrizhetetlennek” és „rendkívül súlyosnak” minősítette a közelmúltban Európa legnagyobb atomerőművében történt ágyúzást – írja a Sky News.

Márciusban Szieberth Máté, a BME Nukleáris Technika tanszék vezetője volt a Kibeszélő különkiadásának vendége, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy milyen veszélyeket rejtenek az elfoglalt atomerőművek Ukrajnában, mekkora probléma, ha – áram híján – már nem tudják hűteni őket, valamint arról is szó esett, hogy mekkora támadást bír el egy atomerőmű. A teljes beszélgetést ide kattintva tudják megtekinteni.

Hat lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel

A Nature Food című folyóiratban megjelent új tanulmány kiszámította, hogy mennyi napfényt elzáró korom kerülne a légkörbe a nukleáris fegyverek felrobbantása által keltett tűzviharok következtében.

Hat lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, ötöt India és Pakisztán közötti kisebb konfliktusra, egyet pedig az Egyesült Államok és Oroszország közötti háborúra alapoztak. Még a „legszerencsésebb” forgatókönyv is éhínséggel fenyeget, az átlagos globális kalóriatermelés hét százalékkal csökkenne a konfliktust követő öt éven belül. A legrosszabb esetben egy teljes körű nukleáris konfliktus robbanna ki, amely következtében az átlagos globális kalóriatermelés mintegy kilencven százalékkal esne vissza a harcokat követő három-négy évben.

A terméshozamok óriási csökkenése miatt két éven belül emberek milliárdjai, a világ népességének 75 százaléka halna éhen.

A kutatók szerint a globális élelmiszerpiac felbomlása még a legjobb esetben is hét százalékkal csökkenne, ami nagyobb lenne, mint a valaha feljegyzett legnagyobb anomália.

Amire a tanulmány nem tért ki

Bár a tanulmány csak arra összpontosított, hogy mennyi kalóriát termelnek globálisan, az embereknek fehérjékre és mikrotápanyagokra is szükségük van a túléléshez, és valószínűleg ezek is jelentősen érintve lennének. Lili Zia, a Rutgers kutatási adjunktusa szerint az atomháború még nagyobb hatással lenne a klímaváltozásra. Elmondása szerint az ózonréteget tönkretenné a sztratoszféra felmelegedése, ami nagyobb ultraibolya sugárzást eredményezne a felszínen, ez pedig katasztrofális hatással lenne az élelmiszer-ellátásra.

A tanulmány a legmodernebb éghajlati, növénytermesztési és halászati modellek segítségével kiszámítja, hogyan változna az élelmiszer-ellátottság a világban különböző nukleáris háborús forgatókönyvek esetén. A tanulmány azt méri, hogy az exportkorlátozások és a terméshozamok tényleges csökkenése hogyan befolyásolná az élelmiszerek elérhetőségét.

A kutatás ugyanakkor nem veszi figyelembe a globális élelmiszer-ellátás egyéb szempontjait, amelyeket az atomháború érintene, beleértve az üzemanyag és a műtrágya elérhetőségét.

Egy ilyen háború valószínűleg hatással lenne az élelmiszer-termelés infrastruktúrájára is, növelheti az ultraibolya sugárzást, amely hatással lehet az élelmiszer-termelésre, és radioaktív szennyeződéshez is vezethet.

Nemrégiben írtunk a Louisianai Állami Egyetem kutatói által végzett tanulmányról, amely egyebek között az atomháború globális hatásairól készült, és arra a következtetésre jutott, hogy egy ilyen konfliktus sötétségbe borítaná a világot, hatalmasat zuhanna a hőmérséklet, és kipusztulna a világ tengeri élővilágának nagy része.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat ITT találja.

(Borítókép: MTI / EPA / Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)