2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

„Elkerülhetetlen” a gázdrágulás Németországban ősztől

GettyImages-1237951580
2022.08.19. 21:17
Németországban közzétették a téli gázárakat: nagyjából 19 százalékkal kell majd többet fizetniük a háztartásoknak és az ipari nagyfogyasztóknak. Az elemzők szerint a megnövelt ár akár 1,5-2 százalékkal is gerjesztheti az inflációt. A drágulást áfacsökkentéssel ellensúlyozzák.

A német fogyasztók októbertől 2,419 eurócenttel fizetnek majd többet kilowattóránként a földgázért, amelynek jelenlegi ára 12,21 eurócent.

A gázárak jobbára az ukrajnai orosz invázió miatt emelkednek, ami az energiabiztonsággal kapcsolatos piaci aggodalmakat, sőt, a szállítások elmaradását is kiváltotta.

Eddig a fogyasztókat nagyrészt megvédték az áremelkedéstől, mivel a szolgáltatók nem háríthatták át teljes mértékben a megnövekedett költségeket, de ez hamarosan megváltozik.

A drágulást nem lehet megkerülni – közölte a német kancellár.

„De már most 30 milliárd euróval tehermentesítjük a lakosságot” – tweetelte Olaf Scholz, aki hozzátette, hogy a kormány egy enyhítési csomagon dolgozik. „Senkit sem hagyunk magára a megnövekedett költségekkel” – üzente honfitársainak.

Az áremelés a szolgáltatók többletkiadásainak 90 százalékát fedezi, amelyek ennél magasabb árat fizetnek a piacon – immár nem csak az Oroszországból származó energiahordozóért.

A német háztartások kevesebb mint fele fűt gázzal, mégis messze ez a legnépszerűbb fűtési rendszer az országban.

A német és a magyar gázár

Németországban tehát októbertől 14,63 eurócentbe, nagyjából 58 forintban fog kerülni a földgáz kilowattóránként.

Magyarországon a gáz árát köbméterenként számolják. Rezsicsökkentett áron, elosztási területtől függően 99,95-104,65 forintba kerül egy köbméter.

A kormányzat legújabb közleménye szerint augusztus és december között a földgáz átlagfogyasztás feletti ára a lakosság számára szeptemberig 732,4 forint, majd az év végéig 752,5 forint lesz.

Egy kilowattóra földgáz 0,106 köbméternek felel meg, vagyis durva számítással tízszeres a szorzó. Ez alapján a német fogyasztók nagyjából 580 forintot fizetnek majd ősztől a gáz köbméteréért, az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül.

A német kormány becslése szerint a kéttagú háztartások gázra szánt kiadása évente átlagban 290 euróval fog emelkedni, a négyfős háztartások számára a Deutsche Welle szerint az emelés évente körülbelül 480 euró többletköltséggel jár – áfaadó nélkül.

A Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója egyébként belengette, hogy az európai gázárak további hatvan százalékkal, ezer köbméterenként több mint négyezer dollárra drágulhatnak a télen.

Berlin áfamentességet kér az Uniótól

A drágulást Németország a földgáz áfájának eltörlésével enyhítené – közölte a pénzügyminiszter, aki bejelentette, hogy áfamentességi igényüket már bejelentették Brüsszelben.

„Érezhető különbséget fog jelenteni a lakosság számára” – mondta Christian Lindner.

Amennyiben az áfamentességet elvetik Brüsszelben, „megfelelő mechanizmusokkal” fogjuk ellensúlyozni az áremelést – ígérte a gazdasági miniszter.

Az ígérettel összhangban 19-ről a kedvezményes 7 százalékos áfakategóriába sorolták be az energiahordozót 2024. március végéig.

Az egyik nagy német szakszervezet szerint egyébként nem az áfakulccsal kellene manipulálni, hanem „gyors és hatékony könnyítésekre van szükség, különösen az alacsony vagy közepes jövedelműek számára”.

A gázáremelés akár 2 százalékkal is növelheti az inflációs rátát, amely éves szinten megközelítheti a 10 százalékot – figyelmeztetett egy makrogazdasági elemzőintézet.

A legfrissebb adatok júliusban enyhe hanyatlást mutattak az éves 7,5 százalékos pénzromlással.

„A 9 eurós tömegközlekedési jegy lejártával és a töltőállomásokon nyújtott kedvezmények megszüntetésével párosulva októberben és novemberben 9 százalék fölé emelkedhet az inflációs ráta” – nyilatkozta a Commerzbank vezető közgazdásza.

„Ez óriási vásárlóerő-csökkenést jelent a fogyasztók számára” – mondta Jörg Krämer a Reuters hírügynökségnek.

(Borítókép: Jan Woitas / picture alliance / Getty Images)