Több mint száz évig élő védett állatok megölése miatt indult nyomozás

2022.08.30. 16:50
Vizsgálatot indítottak négy galápagosi óriásteknős megölése miatt Ecuadorban, a nyomozók attól tartanak, hogy azért vadászták le a veszélyeztetett faj egyedeit, hogy megegyék őket.

A teknősök maradványait a Galápagos-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Isabelán találták meg egy nemzeti parkban. A hatóságok szerint félő, hogy a védett állatokat levadászták és megették.

1933 óta tiltják aveszélyeztetett fajok közé sorolt óriásteknősök megölését, ám a BBC szerint az elmúlt két évben több mint tucatnyi példánnyal végeztek az orvvadászok.

Három év börtön sem riasztja vissza az orvvadászokat

A teknősök húsa valaha ínyencségnek számított, de a védett fajra vadászókra ma már három év börtön vár, ha elkapják őket.

Egy éve Isabela szigetén a vadőrök 15 Sierra Negra-i óriásteknős maradványait találták meg. Az üres páncélokról készült képek bejárták a közösségi médiát, és nagy felháborodást váltottak ki Ecuadorban, amelyhez a Galápagos-szigetek tartoznak, de az ország határain túl is. Az akkori vizsgálat szerint 15 teknőst a húsáért öltek meg.

A most megtalált teknősmaradványok arra utalnak, hogy a szigorú tilalom ellenére továbbra is vadásszák a teknősöket.

A hatóságok szakértők bevonásával próbálják kideríteni, hogy ki ölte meg az állatokat.

A galápagosi óriásteknős akár több mint száz évig is él.

Lassú anyagcseréjük miatt akár egy évig is kibírják evés és ivás nélkül. A fajra Charles Darwin irányította rá a figyelmet, aki az óriásteknősök tanulmányozásával alapozta meg evolúciós elméletét. A The Beagle nevű hajó, amelyen Darwin utazott, harminc élő teknőst vitt magával a Galápagos-szigetekről Polinéziába. A hosszú úton többségüket megette a legénység.

Jelenleg mintegy 15 ezer óriásteknős él a Földön, a XIX. században még kétszázezer volt a populáció létszáma.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.