Hatalmas földrengés rázta meg Kínát, legalább 21 ember meghalt

2022.09.05. 18:56

Legalább 21 ember meghalt egy erős földrengésben, amely Kína délnyugati részét sújtotta – adta hírül a Guardian

A 6,6-es erősségű rengés Kangding városától 43 kilométerre délkeletre, mintegy hat mérföldes mélységben történt – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

Az állami televízió, a CCTV szerint Shimian megyében tizennégy, a közeli Luding megyében hét ember halt meg, több mint 30-an pedig megsérültek. Szecsuán tartomány fővárosában, Csengtuban és a közeli Csungkingban is megrázkódtak az épületek.

A földrengés földcsuszamlásokat okozott, aminek következtében több épület is súlyosan károsodott, egy 10 ezer lakosú városnak elment a telefonszolgáltatása, valamint az egyik hegyről legördülő sziklák teljesen elzártak egy városba vezető útszakaszt.

Az állami média jelentése szerint a közeli területeken több utórengést is rögzítettek. Az USGS szerint egy kisebb, 4,6-es erősségű rengés rázta meg Kelet-Tibetet, kevesebb mint egy órával az első eset után.

A szecsuáni szeizmológiai hatóság közlése szerint több mint ezer katona segíti a mentők munkáját. A hatóságok több ezer sátrat, takarókat és összecsukható ágyakat is küldtek az érintett területekre.