Újabb 170 ezer majomhimlő elleni vakcinát vett az EU

2022.09.07. 17:49

Az Európai Bizottság június közepén írt alá megállapodást a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai gyógyszercéggel az általa gyártott Imvanex vásárlására.

Az Európai Bizottság akkor arról tájékoztatott, hogy a majomhimlő elleni vakcinákat a következő hónapokban a korábbiaknak megfelelőn továbbra is lakosságarányosan és a járvány elterjedtségét figyelembe véve szállítják az egyes uniós tagállamokba, valamint Norvégiába és Izlandra is.

Az uniós bizottsági közlemény Sztella Kiriakídisz egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztost idézte, aki arra figyelmeztetett: noha az elmúlt hetekben csökkent a majomhimlős esetek száma Európában, és a fertőzés többféle módon is lassítható, a veszély nem múlt el. A felkészültség kulcsfontosságú az egészségügyi szükséghelyzetekre való gyors reagáláshoz.

A járvány május 18-i európai megjelenése óta az EU tagországaiban 18 463 majomhimlős esetet jelentettek.

Az Európai Gyógyszerügynökség június végén kezdte meg az Imvanex folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze a majomhimlővel szembeni védelemre is.

Magyarországon eddig 70 majomhimlő-fertőzöttet regisztráltak

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 1-jei tájékoztatása szerint eddig 70 olyan ember van, akinél kimutatták a majomhimlőt Magyarországon. Hazánkban május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, egy 38 éves férfit, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget.

Szlávik János korábban arról beszélt: a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ július végén közölte: heteken belül megérkezhetnek Magyarországra a majomhimlő elleni vakcinák. A védőoltást lakosságarányosan osztják szét a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják majd meg.