Az eddigi legmelegebb és leghosszabb hőhullámmal küzd az Egyesült Államok

GettyImages-1243006695
2022.09.07. 19:27
Az Egyesült Államok nyugati részén tomboló hőhullám kedden rekordokat döntött meg, a magas hőmérséklet miatt Kaliforniában áramszünet elrendelése sincs kizárva.

Rekordokat dönt a hőmérséklet az Egyesült Államok nyugati részén, mivel egyre csak fokozódik a hőhullám.

A nyugati államok az eddigi legmelegebb és leghosszabb, rekordokat döntő szeptemberi hőhullámával küzdenek. A hőmérséklet a múlt héten kezdett el emelkedni, és az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) figyelmeztetett, hogy a veszélyes hőség péntekig folytatódhat.

97 éve nem volt erre példa

Kalifornia állam fővárosában, Sacramentóban kedden 46,7 fokos csúcshőmérsékletet mértek, megdöntve ezzel egy 97 éves rekordot. A San Franciscó-i öböl térségében és a központi partvidéken hat helyen állították fel minden idők legmagasabb hőmérsékleti rekordját, köztük Santa Rosában, ahol 46 fokot mértek. A szomszédos Nevadában, Renóban a keddi 41 fok volt a valaha mért legmelegebb szeptemberi nap, és megdöntötte a korábbi, 1944-ben felállított 35,5 fokos rekordot. 

A több mint 1219 méter magasan fekvő Salt Lake Cityben a hőmérséklet mintegy 20 fokkal magasabb volt a szokásosnál, kedden 40,5 fokot mértek, ami a legmelegebb szeptemberi nap, amelyet 1874 óta rögzítettek.

Villamosenergia-vészriasztást hirdettek

A kimerítő hőhullám miatt a kaliforniai hatóságok kedden arra figyelmeztettek, hogy az áram iránti kereslet – részben a légkondicionáló berendezéseket használók miatt – meghaladhatja a kínálatot.

Az elektromos hálózatot felügyelő kaliforniai független rendszer-üzemeltető (Caiso) hármas fokozatú villamosenergia-vészriasztást adott ki, ami egy fokkal alacsonyabb, mint az, amikor a közműszolgáltatókat arra utasítják, hogy a rendszer feszültségének enyhítése érdekében kezdjék meg a leállásokat.

A hálózatnak azonban a Guardian szerint sikerült megbirkóznia a rekordszintű kereslettel. A Caiso közölte, hogy a keddi csúcsáramkereslet 52 061 megawatt volt, ami jóval meghaladja a 2006. július 24-én mért 50 270 megawattos csúcsot.

Bár nagy területeket érintő áramkimaradások nem voltak, a San Francisco-öböl menti Palo Alto és Alameda városokban két áramkimaradást jelentettek, amelyek több ezer fogyasztót érintettek körülbelül egy órán keresztül.

A Szilícium-völgyben és a San Franciscó-i öböl déli és belső területein mintegy 35 700 ember nem kapott áramot, és a legtöbb áramkimaradás a hőséggel függött össze – közölte kedd este Jason King, a Pacific Gas & Electric (PG&E) munkatársa. Arról nem volt szó, hogy mikor áll helyre az áramszolgáltatás.

(Borítókép: David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.