Európa nem veszi észre, milyen helyzetben van?

GettyImages-1421395569
2022.09.16. 15:50
A Magyarországról szóló európai parlamenti jogállamisági jelentés az olaszországi választási kampány részévé vált, melyben az Európa Uniónak a keleti tagállamokkal szembeni politikáját bírálta pénteken az olasz közrádiónak nyilatkozva Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltje.

A jobboldali Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltje, Giorgia Meloni az olasz közrádiónak azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar alkotmányos szabályok szerint többször és széles körű támogatottsággal nyerte a választásokat.

Magyarország demokrácia

– hangsúlyozta az olasz miniszterelnök-jelölt. Meloni szerint a magyarországi ellenzék álláspontja szerint is diszkriminálónak tartják az Európai Parlament csütörtöki döntését.

Közeledni kellene

Giorgia Meloni a RAI1 rádiócsatorna reggeli politikai elemzőműsorában kommentálta a strasbourgi plenáris ülést, melyen elfogadták a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést. A dokumentumot nem szavazták meg a Giorgia Meloni elnökölte Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához tartozó Olasz Testvérek, valamint a Liga európai képviselői sem, akik az Identitás és Demokrácia (ID) tagjai.

Az Olasz Testvérek politikusa kifejtette, hogy

talán nem vesszük észre, milyen helyzetben vagyunk: a konfliktus közepette sokkal bölcsebb lenne egymáshoz közelíteni az európai országokat, mint eltávolítani őket.

Meloni az Európai Parlament (EP) jelentését erősen politikai indíttatású dokumentumnak tartja. Meglátása szerint Lengyelországot is folyamatosan támadják, miközben arról az európai államról beszélünk, amely magára vállalja az ukrán menekültek ellátását, cserébe pedig egyetlen egy eurót sem kér az Európai Uniótól.

„Valóban ezen az úton akarunk továbbhaladni? A NATO állítja, hogy Lengyelország a háborút kockáztatja Oroszországgal, és mit teszünk erre mi az Unióban? Lengyelországot támadjuk, ahogyan Magyarországgal is tesszük. Konfliktushelyzetben fel kell mérni, mi számít elsődlegesnek” – mondta Giorgia Meloni.

Arra is emlékeztetett, hogy a kelet-európai államokat a Nyugat a kilencvenes évekig a szovjet iga alatt magukra hagyta, ezért talán kezet kellene feléjük nyújtani, nem pedig orosz hatáskörbe tolni őket.

A jogállamiságot mindig védeni kell

Az Európai Néppárthoz (PPE) tartozó, jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alelnöke, Antonio Tajani, az EP volt elnöke kijelentette, hogy a jogállamiság kérdése a szocialista kormány vezette Szlovéniát és Máltát sem kerülte el, ezekben az országokban a baloldali kormányokkal szemben újságíró-gyilkosság vádja is felmerült.

A jogállamiságot mindig védeni kell, nem csak választási kampányban, ahogyan a baloldal teszi, vannak olyan szocialista kormányok, melyeket súlyos bűncselekmények terhelnek

– jelentette ki Antonio Tajani.

Rendkívül súlyosnak nevezte, hogy az Olasz Testvérekkel és a Ligával ellentétben támogatta a Magyarországról szóló európai jelentést a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta, aki szerint Giorgia Meloni és Matteo Salvini pártja bizonyította, hogy a mostani választási kampányban álarcot öltöttek, és valójában a szélsőjobbot képviselik.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte szerint Meloni és Salvini vagy elismeri nyilvánosan, hogy elhibázta a strasbourgi szavazást, vagy azt ismerje el, hogy nem alkalmasak Olaszország vezetésére.

(Borítókép: Giorgia Meloni 2022. szeptember 6-án. Fotó:  Antonio Masiello / Getty Images)