Meghalt egy iráni nő, miután őrizetbe vette az erkölcsrendészet

2022.09.16. 20:23
Meghalt egy fiatal nő Iránban azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette – idézték nagybátyját pénteken az ügyben, amely számos iráni tiltakozását váltotta ki a közösségi médiában.

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására – jelentette az állami média. A nő nagybátyját az Emtedad hírportál idézte. Az állami televízió egy hírben megerősítette a 22 éves nő halálát, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az „erkölcstelen viselkedéssel” szemben – írja az MTI.

A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy „meggyőzzék és felvilágosítsák” – közölte az állami televízió, és tagadta, hogy megverték volna.

Az iszlám fejkendő, a hidzsáb elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiára feltett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei kíméletlenül bántak a hidzsábot nem viselő nőkkel.

Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében.