Víz alá került Újdelhi, tizenhárman meghaltak

2022.09.23. 18:55
A heves monszunesőzés okozta áradások miatt víz alá került Újdelhi, illetve az indiai főváros térsége. Az északi Uttar Prades államban hatalmas villámcsapások történtek, az ítéletidőben több ház is összeomlott. Helyi tudósítások szerint legalább tizenhárman meghaltak és tizenegyen megsérültek.

Az indiai NDTV tudósítása szerint a fővárosi régióban található, ipari és informatikai központnak számító Gurugrámban és a szomszédos Uttar Prades állam egyes térségeiben pénteken bezárták az iskolákat. A gurugrámi városvezetés arra utasította a helyi vállalkozásokat, hogy az árvizekre tekintettel rendeljenek el távmunkát munkavállalóik számára.

Mindemellett a helyi televíziókban mutatott képsorokon helyenként forgalmi dugókat lehetett látni az utakon.

A klímaváltozás miatt súlyosbodhatnak az áradások

Szeptember elején India technológiai központjának, Bengalurunak számos része került víz alá, mivel a szokatlanul csapadékos monszunidőszakban újabb eső esett, ami közlekedési káoszt és áramkimaradásokat okozott, a lakóházakat pedig elárasztotta.

A városra, amely számos globális vállalatnak és indiai startupnak ad otthont, az átlagos csapadékmennyiséghez képest 162 százalék csapadék hullott az esős évszak június 1-jei kezdete óta.

Sok bengalurui vállalat arra kérte akkor is az alkalmazottakat, hogy otthonról dolgozzanak, a helyi lakosok pedig az elárasztott pincék és üzletek kiürítésével küszködtek.

A heves esőzésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó monszunidőszak rendszerint júniustól szeptemberig tart Ázsia déli részén. Gyakorta keletkeznek hatalmas károk és áldozatok is vannak, ugyanakkor az eső létfontosságú a mezőgazdasági termelésből élő lakosság számára. Szakemberek szerint a klímaváltozás miatt a jövőben gyakrabban lehet majd számítani különösen heves esőzésekre.