Családjával, barátaival és baseballal ünnepli 98. szülinapját Jimmy Carter

GettyImages-485782565
2022.10.01. 20:19
Jimmy Carter 98 éves lett. A történelem leghosszabb életű amerikai elnöke irtotta a gyöngyférgeket, túlélte a rákot és rajong a baseballért.

Jimmy Carter szombaton családja és barátai körében ünnepli 98. születésnapját Plainsben, a kis georgiai városban, ahol ő és felesége, a 95 éves Rosalynn született az első világháború és a nagy gazdasági világválság közötti években.

A 39. elnök születésnapját a Carter Központ is megünnepli, amelyet a Carterek együtt alapítottak egyetlen fehér házi ciklusukat követően. A szervezet negyven éve támogatja a demokráciát, figyelemmel kíséri a választásokat, és előmozdítja a közegészségügyet a fejlődő világban.

Jason Carter, az egykori elnök unokája, aki jelenleg a Carter Központ igazgatótanácsát vezeti, úgy jellemezte nyíltan keresztény nagyapját, hogy elégedett volt az életével és politikai örökségével.

A 98. születésnapját Isten vele kapcsolatos tervébe vetett hittel nézi, és mindannyiunk számára áldás, hogy személyesen is tudjuk, békében van, és elégedett azzal, ahol eddig volt és ahová tart

– mondta az unoka.

Irtotta a gyöngyférgeket, túlélte a rákot és rajong a baseballért

A Carter Központ vezetői elmondták, hogy a volt elnök, aki túlélt egy 2015-ös rákdiagnózist és egy 2019-es súlyos esést az otthonában, már most örömmel olvassa a gratuláló üzeneteit, amelyeket a világ minden tájáról küldtek neki a közösségi médián és a központ honlapján keresztül. Jason Carter azonban elmondta, hogy nagyapja leginkább egy egyszerű napot vár, amely magában foglalja kedvenc baseballcsapatának, az Atlanta Bravesnek a televízióban való megnézését.

Élvezi nyugdíjas éveit, de sok időt tölt azzal, hogy azokra a projektekre gondol, amelyeket ő kezdett el, és most mi folytatunk

 – mondta Alexander Carter.

Alexander a gyöngyféreg kiirtására tett erőfeszítéseket külön megemlítette. Carter 1986-ban tűzte ki a célt, amikor évente körülbelül 3,5 millió eset volt 21 országban, elsősorban a Szaharától délre fekvő afrikai országokban. Idén eddig két országban csupán hat ilyen esetről tudnak.

Carter a központban tartott utolsó üzenetében, 2019-ben elnézést kért azért, hogy az elnöksége utáni időszakban nagyrészt hallgatott az éghajlatváltozásról. A Carter központ egyik stratégiai alapelve, hogy olyan ügyeket helyez előtérbe, amelyekkel más érdekvédelmi szervezetek nem foglalkoznak.

A választásokkal és a demokráciával kapcsolatban talán a legváratlanabb fordulat az, hogy Jimmy Carter megélte, hogy a központ a belpolitika felé fordítsa figyelmét. Munkatársaik figyelemmel kísérték az elnökválasztási szavazatok újraszámlálását Georgia államban 2020-ban, miután Donald Trump akkori elnök azt állította, hogy az eredményt manipulálták.

Jimmy Carter újra reflektorfényben

Carter visszavonult a politikától. A nyolcvanas vereségét követően a demokraták évekig távol tartották magukat tőle. Az utóbbi választási ciklusokban újra reflektorfénybe került, több 2020-as demokrata elnökjelölt-aspiráns, 2021-ben pedig Joe Biden elnök is meglátogatta, aki 1976-ban az első amerikai szenátor volt, aki támogatta Carter elnökjelöltségét.

Most, hogy az infláció a hetvenes évek vége és a nyolcvanas évek eleje óta a legmagasabb szinten van, egyes republikánusok ismét Cartert hozzák fel Biden és a demokraták elleni támadásként.

Jason Carter elmondta, hogy a volt elnök naponta olvassa a híreket, és néha elfogadja a politikai szereplők hívásait vagy látogatásait. De a volt elnök várhatóan nem jelenik meg nyilvánosan, hogy bármelyik jelöltet támogassa november előtt.

„A volt elnök a legszorosabb kapcsolatban a plainsi emberekkel érzi magát a templomban és más helyeken. De az első, második és harmadik számú társa a nagymamám. Túlélte a barátait és sok tanácsadóját” – tette hozzá Jason Carter az ABC News híradása szerint.

(Borítókép: Jimmy Carter 2014. április 20-án Plainsben. Fotó: Chris McKay / Getty Images)  • Tippek
  • Csok